Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2007 - Anul XII, nr. 287 (3658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 2007

Duminică, 2 Decembrie 2007 (15:49:27)


Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, a fost recompensat cu Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 2007, în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă seara, la Berlin, potrivit site-ului EFA.

  Cristian Mungiu îşi adaugă în palmares "Oscarul european", acordat de Academia Europeană de Film, alături de distincţii prestigioase, precum Palme d'Or la Cannes, Marele Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm etc. De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, în octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul decernat de Academia americană la sfârşitul lunii februarie a anului următor. De altfel, "4,3,2" reprezintă propunerea României pentru această ediţie a Oscarului, la categoria dedicată filmelor străine. Lista celor cinci filme nominalizate la premiul Oscar pentru film străin va fi anunţată pe 22 ianuarie.

Lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a concurat pentru Marele Premiu al Academiei Europene de Film cu alte cinci producţii: "The Edge of Heaven" ("Auf der anderen seite"), a regizorului turc Fatih Akin, "Ultimul rege al Scoţiei" ("The Last King of Scotland"), de Kevin Macdonald, "La Vie en Rose" ("La mome"), de Olivier Dahan, "Persepolis", de Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud şi "Regina" ("The Queen"), în regia lui Stephen Frears.

„4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” este povestea a două studente căministe, desfăşurată într-o singură zi, în 1987, când Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort - ilegal la acea vreme. „O poveste despre decizii, răspunderi şi alegeri în viaţă, despre solidaritate şi prietenie, în contextul epocii de atunci”, după cum a declarat Cristian Mungiu într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

O producţie Mobra Films (casa de producţie înfiinţată de regizor împreună cu Oleg Mutu, cel care semnează, de altfel, şi imaginea filmului, şi Hanno Hofer), „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” este al doilea lungmetraj al lui Mungiu, după „Occident”, prezentat la Cannes în 2002, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs.

Cristian Mungiu s-a născut la Iaşi în 1968, a lucrat ca profesor şi jurnalist până în 1994, iar în timpul facultăţii a fost asistent de regie la diverse producţii străine turnate în România.

După absolvire, în 1998, a regizat el însuşi scurtmetraje, iar primul lui lungmetraj, „Occident”, a avut premiera la Cannes în 2002, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs. Acest film a primit, printre altele, premiul publicului la Festivalul de la Salonic, premiul FIPRESCI la Sofia, Marele Premiu al Festivalului de la Mons, Belgia, şi cinci distincţii din partea Uniunii Cineaştilor din România. Totodată, acest lungmetraj de debut i-a adus regizorului Premiul Prometheus pentru Opera Prima în 2003.

Deşi între primul şi al doilea său lungmetraj au trecut cinci ani, Mungiu n-a stat degeaba în această perioadă: a realizat scurtmetrajul „Curcanii nu zboară” inclus în filmul „Lost and Found” (ce a avut premiera la Berlinală în 2005), a fost producător executiv la „Offset” (regia Didi Danquart) şi şi-a făcut un nume în publicitate.

Anul trecut, Marele Premiu al Academiei Europene de Film a revenit filmului german "Viaţa celorlalţi", în regia lui Florian Henckel von Donnersmarck.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 2007.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 20070.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei