Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2007 - Anul XII, nr. 287 (3658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În ultimii şapte ani, Curtea Europeană a admis doar doi la sută din plângerile românilor

Duminică, 2 Decembrie 2007 (15:42:54)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a admis, în ultimii şapte ani, doar doi la sută din plângerile cetăţenilor români, din cele aproximativ 10.000 înregistrate, judecătorii acestei Înalte Curţi condamnând România în aproximativ 200 de cauze.
 
  Deşi în fiecare joi Guvernul român este condamnat de Curtea Europeană, agentul guvernamental, Răzvan Horaţiu Radu, spune că situaţia României la CEDO trebuie privită şi din altă perspectivă. "Mai întâi trebuie precizat că din anul 2000 până în prezent, CEDO a pronunţat condamnări împotriva României doar în doi la sută din cauzele analizate. Astfel, Curtea a soluţionat aproximativ 10.000 de cereri îndreptate împotriva României, pronuntând condamnări doar în aproximativ 200 de cauze", a precizat, pentru MEDIAFAX, agentul guvernamental, reprezentantul statului român în faţa Curţii de la Strasbourg. Pe de altă parte, Radu susţine că trebuie evidenţiat faptul că România nu are cea mai dificilă poziţie în fata Curţii de la Strasbourg, încălcările Convenţiei a Drepturilor Omului care sunt reproşate autorităţilor de la Bucureşti "nu sunt cele mai grave posibile".

"De exemplu, nu avem condamnări pe articolul 2 din Convenţie, care protejează dreptul la viaţă. Or, acest articol garantează însăşi viaţa, în timp ce celelalte, garantează calitatea vieţii. Problema majoră a României la Curte este cea a restituirii vechilor proprietăţi. Aceste dificultăţi sunt însă specifice multor state din fostul bloc comunist", explică agentul guvernamental. Nu în ultimul rând, spune Horaţiu Radu, trebuie evidenţiat faptul că acordarea primelor despăgubiri către foştii proprietari şi a acţiunilor la Fondul Proprietatea creează o premisă reală pentru scăderea numărului de reclamaţii ale cetăţenilor români la CEDO şi, implicit, a condamnărilor. "De asemenea, condamnările de la Curte trebuie privite şi ca mijloace de reformare instituţională, determinând modificări legislative în scopul protejării şi respectării drepturilor omului. Astfel, în urma unor asemenea condamnări, prevederile care regelementau recursurile în anulare au fost abrogate, arestarea preventivă (atribut al procurorului până la modificarea Constituţiei în 2003-n.r.) a trecut exclusiv în competenţa judecătorului, s-a îmbunătăţit accesul cetăţeanului la justiţie", a mai declarat Horaţiu Radu.

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a fost semnată în 4 noiembrie 1950, constituind un model de sistem coerent şi evoluat în problematica drepturilor omului, România a devenit membru al Consiliului Europei în 7 octombrie 1993 şi a semnat Convenţia în 20 iunie 1994.

La sfârşitul anului trecut, în 12 ani de Convenţie, au fost achitate despăgubiri de peste 4,5 milioane de euro, de către Guvernul român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În ultimii şapte ani, Curtea Europeană a admis doar doi la sută din plângerile românilor.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În ultimii şapte ani, Curtea Europeană a admis doar doi la sută din plângerile românilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei