Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 dec 2007 - Anul XII, nr. 287 (3658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Prezenţa scăzută la referendum, un eşec personal major

Duminică, 2 Decembrie 2007 (16:58:12)

Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-un interviu difuzat duminică de BBC, că prezenţa scăzută înregistrată la referendumul din 25 noiembrie reprezintă, din perspectiva propriilor sale aşteptări, "un eşec major", precizând că mizase pe o participare similară scrutinului din luna mai.
 
  "Din perspectiva propriilor mele aşteptări, este un eşec major şi o să vă spun de ce. Dacă vă aduceţi aminte, în toata campania din 2004, dar şi în campania de la referendum din 2007, din mai 2007, am vorbit despre necesitatea reformării clasei politice şi mă adresam ori de câte ori eram la mitinguri, mă adresam românilor, spunând că o vom face împreună pentru că partidele nu vor s-o facă. Şi vorbeam atunci de introducerea votului uninominal ca pilon al acestei acţiuni, în care îi invitam pe români ca împreună s-o facem. Şi vorbeam: introducerea votului uninominal, după care urmează alegerile locale, alegerile legislative din 2008 şi, din nou, alegeri parlamentare în primăvara lui 2009, ceea ce înseamnă că împreună putem face ceea ce nu fac partidele", a spus Băsescu.

El a mai spus că a mizat pe faptul că pe 25 noiembrie va fi o prezenţă asemănătoare cu aceea de la referendumul din mai.

"Era instinctul meu că la diferenţă de câteva luni, de cinci luni, nu poate să fie o prăbuşire a nivelului de participare. Iată că nu a fost aşa şi acest lucru mi-l reproşez. Chiar dacă am acuzat televiziunea, radioul public, de boicotare a informării populaţiei, trebuie să recunosc că apreciez participarea ca fiind un eşec personal", a precizat Băsescu.

Băsescu a spus că nu este mulţumit nici de prezenţa la vot înregistrată în Bucureşti.

"Nu sunt mulţumit de prezenţă, trebuie să fiu foarte sincer. Este o decepţie pentru mine prezenţa şi caut să văd unde am greşit. Nu acuz pe cei care nu au venit. Este clar că toate scuzele pe care le-am invoca, Elodia, evenimentele din Italia care au acoperit săptămâni din campanie, sau lipsa dezbaterii la TVR, sau lipsa dezbaterii la Radio România Actualităţi, nu funcţionează ca argument în cazul bucureştenilor", a declarat preşedintele.

El consideră că pentru slaba przenţă la vot înregistrată în Bucureşti nu este de vină primarul general Adriean Videanu, lider PD, pentru că absenteism s-a înregistrat în multe alte oraşe.

"În mandatul meu, s-a facut simultan Calea Victoriei şi Magheru. Şi atunci era presa turbată, bucureştenii nemulţumiţi, iar când au fost gata, bucureştenii şi-au manifestat recunostinţa prin vot. (....) Aşa se va întâmpla şi la Videanu. Iar faptul că PD-ul s-a menţinut peste procentajul lui în Bucureşti, aproape 40% din cei care au venit, nu este cel mai rău semnal. (...) Reţineţi, tot mediul urban, ceea ce e fără precedent, s-a prezentat cu 10% mai puţin la vot decât mediul rural. Ceea ce înseamnă că nu e specific Bucureştiului, ci ceva s-a întâmplat exact cu electoratul Partidului Democrat", mai spus Băsescu.

Prezenţa la urne potrivit rezultatelor finale, centralizate la nivelul secţiilor de votare din toată ţara, a fost, la referendumul din 25 noiembrie, de 26,51%, din care 81,36% au votat "DA", 16,17% au votat "NU", iar 2,46% din voturi au fost nule. Pentru validarea referendumului era necesară prezenţa la urne a cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Prezenţa scăzută la referendum, un eşec personal major.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Prezenţa scăzută la referendum, un eşec personal major0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei