Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 249 (8473)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Orchestra Operei Brașov și Corala „Ciprian Porumbescu” vor susține „Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală”

Luni, 23 Octombrie 2023 (09:12:03)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 19:00, „Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală”, susținut de Orchestra Operei Brașov, condusă de maestrul Mircea Holiartoc, și Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina”. „Coriștii de aur ai Sucevei”, Corala „Ciprian Porumbescu”, dublu medaliată cu aur la Jocurile Mondiale Corale din Coreea de Sud în vara acestui an, vor fi prezentați publicului de îndrăgita actriță Daniela Nane.

Vor interpreta soliștii corului: Valentina Tablan-Popescu, Adriana-Ioana Iacob, Antonia Cucerenco, Celina-Brigitta Mateeș, Elena Șvedchi, Robert Damian. Invitat special al evenimentului este și artistul Ilie Caraș.

Conducerea artistică îi aparține pr. Lucian Tablan-Popescu, dirijorul corului este Alexandru Semeniuc, iar managerul coralei și producătorul evenimentului este Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Sucevenii vor putea vizita și o expoziție fotografică în ziua concertului, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, la intrare în sala de spectacol. Materialele care vor fi expuse fac parte din colecțiile personale ale foștilor membri ai coralei, dar și din colecția bine-cunoscutului fotograf sucevean Dimitrie Balint.

Managerul coralei sucevene, Ionuț-Vichentie Ilisoi, a explicat

contextul istoric care a stat la baza organizării concertului de pe 11 noiembrie:

„La 16 iulie 1903 a luat ființă, la Suceava, <Reuniunea de Cântări Ciprian Porumbescu> (denumită mai apoi Reuniunea Muzical-Dramatică), care avea ca prim scop promovarea valorilor românești și a actului artistic prin concerte corale și vocal-instrumentale, reprezentații de teatru, serate lirice. Deși a trecut prin mai multe forme de-a lungul anilor, fiind entitate privată și, ulterior, de stat, Corul <Ciprian Porumbescu> a fost desființat în august 1970”.

În primăvara anului 2012, din fericire, prin pasiunea și dăruirea fondatorilor, pr. Lucian Tablan-Popescu, Ionuț-Vichentie Ilisoi, precum și a mai multor membri prezenți și astăzi, s-a reluat tradiția corală suceveană sub numele de Corala „Ciprian Porumbescu”.

Din dorința de a atinge excelența, grupul sucevean s-a consolidat și, în același timp, a devenit reprezentant al tradiției corale românești, „în onoarea predecesorilor care, în ciuda condițiilor vremii și a regimurilor politice din acea epocă, au reușit să îmbogățească trăirile publicului din Suceava prin intermediul muzicii corale și culte deopotrivă”.

Evenimentul din noiembrie nu doar că va străluci prin performanța muzicală remarcabilă, spun organizatorii, „ci va deveni și o amintire neprețuită a patrimoniului imaterial prin importanța sa în contextul istoric al artei corale”. „Va fi o sărbătoare a cântului coral sucevean, o încununare a ascensiunii entității denumite Corala <Ciprian Porumbescu>, a completat managerul coralei și producătorul evenimentului, Ionuț-Vichentie Ilisoi.

Concertul vocal-simfonic aniversar este încununarea proiectului „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”. Inițiatorul proiectului este Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și este organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României. Intrarea se face pe bază de invitație, iar acestea se pot ridica de la Secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu data de 24 octombrie 2023.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orchestra Operei Brașov și Corala „Ciprian Porumbescu” vor susține „Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală”.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orchestra Operei Brașov și Corala „Ciprian Porumbescu” vor susține „Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei