Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 247 (8471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (23) ”Tandrețuri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ploaie.”Afară plouă laic și-aș vrea să fii aici / Să taci, să taci, tăcerea la fleacuri să ne-mbie / Să lâncezim pe paturi, ca două mari pisici / După ce-au lins smântâna (slup-slup) din farfurie. / Ți-aș spune-ncet: Dă-mi mâna... și poate că mi-ai da-o / Cu sufletu-n ruină ca-n vechi foiletoane / În care-n moi fotolii leșină dulci cucoane / Vârsând pe sâni ceșcuțe de lapte cu cacao. / Ți-aș da deoparte părul cu gura, de pe gât / Cu gura ți-aș desface nasturii mici de bluză / Și ți-aș șopti-n urechea ta fleață și confuză: Afară plouă laic... și-s trist... și mi-i urât...” (Emil Brumaru)

Almanah.În "Almanahul gospodinei", editat de Revista ”Steaua” din Cluj, puteam citi în 1989 informaţii despre cum să ne amenajăm singuri locuinţa, care este inventarul necesar servirii unei mese festive, o scurtă istorie a gastronomiei, dar şi reţetele unor vechi bucate româneşti. Almanahul mai cuprinde 1.321 de reţete culinare, precum şi curiozităţi, recorduri, aforisme, fragmente de literatură umoristică, scrisă de autori români şi străini. Iată câteva proverbe chinezeşti, legate de mâncare, pe care le găsim în almanah: "Stomacul nu se umple cu mâncărurile rămase în barbă". Dintre aforisme cităm: "Un vârf de cuţit cu făină e mai nutritiv decât patru halbe din cea mai bună bere bavareză" sau "Un măr pe zi te scuteşte de medic". Gospodina care răsfoia acest almanah se putea amuza şi cu vorbe din popor precum: "I-au cerut o tocană şi i-au făcut-o de oaie", "Cine vinde numai gogoşi, până la urmă o pune de mămăligă", "Dacă nu ştiaţi: din lapte de pasăre se face brânza de iepure" sau "Uneori şi o brânză mare poate fi o mare brânză", "Deviză vegetariană îmbunătăţită: Nici o zi din cele şapte / Fără un purcel de lapte", "Între limbile orientale, cea mai cunoscută este limba cu măsline".

Pădure.”De mic eram o dragoste rotitoare / În oameni în grădini, în ninsori. / Sunete soare - între frunți, dragă răcoare / Eram floare sălbatică, între flori. / O dată ochi de zeiță cădeau pe casă / O dată dorul meu tremura pe leasă. / Pădurea s-a sculat ca o fată frumoasă / Mâinile s-au pomenit scriind pe masă. / De mic mă tot iubeau copacii / Pe care scriam poeme cu briceagul. / Și ochii fetelor și ochii pădurii / Dansau în firea mea, dansau ca dracii. / O dată ochi de zeiță cădeau pe casă / O dată dorul meu tremura pe leasă. / Pădurea s-a sculat ca o fata frumoasă / Mâinile s-au pomenit scriind pe masă.” (Mircea Vintilă)

Inimă de cobră(Vietnam). Un shot de adrenalină. La propriu. Cobra e despicată în fața clientului, i se scoate inima și este pusă într-un pahar de tip shot, în care a fost scurs sângele animalului. Clientul o bea pe nerăsuflate, în timp ce inima încă pulsează.

Supă de cuib de pasăre(China/Asia de Sud-Est). O specie de păsări din această zonă nu își construiește cuibul din rămurele și paie, ci din propria salivă, care se întărește în contact cu aerul. Păsările își fac cuiburile pe stânci, astfel că recoltarea este foarte periculoasă. Odată ajunse în bucătăriile restaurantelor, cuiburile sunt folosite pentru prepararea unei supe, în care capătă o textură gelatinoasă.

Pahar."Paharul de cristal când cade jos / Știe să moară-n țăndări lungi, frumos, / Împrăștiind tăioase curcubeie pe covor. / Vai, numai eu nu mă pricep să mor…" (Emil Brumaru - Catren)

Viespi. Dacă lăcuste, gândaci prăjiți și viermi se consumă în diverse țări, japonezilor le plac și viespile. Mai exact, niște biscuiți cu viespi, un snack foarte popular în această țară. Este descris ca un cookie cu fulgi de ciocolată, dacă îți poți imagina viespile astfel.

Cocktail Blue Lagoon:vodcă 40 ml, limonadă 20 ml, Sprite, gheață pisată 3 linguri, curacao10 ml, portocală, o felie. Se amestecă vodca, curacao, Sprite și limonada împreună cu cele trei lingurițe de gheață pisată într-un shaker; Se toarnă printr-o sită într-un pahar; Se adaugă cireașa și felia de portocală.

Trenduri.Începând cu 2023, principalele tendințe alimentare vor avea următoarele direcții mari: „glocal” (la nivel global se va pune un accent mai mare pe producția locală, inclusiv pe lanțurile de transmisie a produselor, ca să ajungă mai repede în cămară), rețete „veganizate” (practic, rețete clasice, reinterpretate în stil vegan), mâncare regenerativă (legume și fructe crescute cu tehnici şi principii din permacultură şi agricultura regenerativă), substitute de carne (o tendință atât de nouă încât prima mențiune din lumea occidentală datează din 1852, când au fost inventați cârnații vegetali, care se făceau pe atunci din napi și sfeclă). (zilesinopti.ro)

Șarpe.În China, dar mai ales în Vietnam, un preparat considerat absolut delicios, este supa de șarpe. Este gătită din carnea și oasele șarpelui. Se fierb câteva ore, iar apoi se adaugă tot felul de ingrediente, cum ar fi ciuperci, ghimbir tocat, frunze de crizanteme, pui și altele. Medicii chinezi consideră acest preparat un adevărat medicament.

”Tandrețuri”.La teatrul Nottara se juca - prin anii 1960 - o piesă de Cehov cu Lucia Sturza Bulandra (contesa) și Jules Cazaban (valetul) + ceilalți. Lucia Bulandra (puternica femeie, ce i se adresa lui Gh. Dej cu apelativul ”Ghiță” (cred că și-o ”pusese” și ea cu proletarul de Dej... ca și Dina Cocea, de altfel...)... și chiar îi ceruse acestuia, prin anii 50, într-o iarnă bogată în zăpezi,  să-i trimită ”câteva tancuri” ca să deszăpezească sediul teatrului – n.a., scriu după/din memoriile lui Aurel Baranga. La fel ...cu ”marele” Jules Cazaban, ea nu se puteau suferi, erau ”la cuțite”. Valetul trebuia să-i aducă contesei... pe tavă, un bilețel cu textul replicilor, pe care Lucia nu apucase, biata, să-l memoreze. Și îl citea cu lornionul. Cazaban îi prezintă tava pe care era... o foaie albă! Lucia, - iată harul marilor actori: improvizația! – n.a. - fără să clipească, îi întinde foaia și zice: - Valet, citește! Cazaban, la fel de inspirat, - pregătit, era o crimă cu premeditare! - îi răspunde: - Doamnă contesă, ați uitat că eu sunt analfabet? Lucia: - Da, am uitat că ești nu doar analfabet, valetule... ci ești și idiot!” P.S. Nu știu dacă s-or fi împăcat, în culise... Mă tem că nu...

Subterfugiu(salutar) 31/XII. 1917. Seara în librăria ”Sfetea”. Surpriză: Coșbuc! ,,Ei, atunci hai la un vin!” Hai! Și la vin să-l vezi: vervă inepuizabilă, voie bună fără de sfârșit: - Așa, asta-i treaba poeților! (...) Și iară, accese de pornologie, așa cum o au toți oamenii mari! Coșbuc: ”Iorga, de pildă, când ne-ntorceam de la Expoziția din 1906, în tren, despre jidanul care, dezbrăcat gol pușcă, de hoții Codrului Herței și surprins de fiică-sa, acasă ajuns, cu inelul de aur mântuit (salvat de hoți – n.a.), fiind ascuns „acolo” (în anus – n.a.), se caină fetei: „Sara, Sara, cum n-ai fost și tu cu noi, că mântuiam și cai, și căruță, și tot!” (Leca Morariu, Jurnal 1909-1919)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (23) ”Tandrețuri”.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (23) ”Tandrețuri”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei