Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 244 (8468)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Liderul AUR Suceava, Doru Acatrinei, propune inițierea unui program național pentru reducerea prețului medicamentelor

Marţi, 17 Octombrie 2023 (16:36:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liderul AUR Suceava, deputatul Doru Acatrinei, i-a transmis o interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, în care îl întreabă pe acesta când va fi inițiat un program național pentru reducerea prețului medicamentelor, dar și când vor avea acces facil pensionarii la analize gratuite în timp util și nu peste trei luni, cum se întâmplă în momentul de față.

Doru Acatrinei a arătat că jumătate din medicamentele aprobate în România s-au scumpit cu 14% în luna august 2023, iar de atunci și până acum prețurile au mai crescut cu 20%. „Românii nu mai au bani pentru medicamente și tratamente, iar farmaciștii spun că pacienții renunță la unele medicamente pentru că nu și le pot permite. Mai mult, românii sunt din ce în ce mai bolnavi, iar prețul medicamentelor este din ce în ce mai mare”, a spus Acatrinei.

El a explicat că potrivit unei analize a Consiliului Concurenței, prețurile medicamentor eliberate fără prescripție medicală cuprinse într-un studiu au urcat cu procente cuprinse între 11% şi 66% în perioada 1 ianuarie 2021 – august 2023. El a mai spus că în comparație cu anul 2019, prețul medicamentelor a crescut cu 500%, astfel încât lipsa stocurilor s-a generalizat în spitale. „Îngrijirea pacienților e afectată astfel în mod sever, managerii de spitale cerându-le familiilor bolnavilor să cumpere de la farmacii tratamentele necesare, iar situația se va agrava dacă nu vor fi luate măsuri”, a declarat deputatul AUR de Suceava.

Pe de altă parte el a făcut referire și la faptul că legislația din România prevede un set standard de analize gratuite, decontate de Casa de Sănătate, însă pacienții trebuie să aștepte chiar și trei luni până la programarea efectivă a analizelor. Doru Acatrinei a spus că de această situație sunt afectați în special pensionarii, care nu reușesc să-și facă analizele de care au nevoie în timp util. „Pentru a rezolva toate aceste probleme trebuie o reașezare a bugetului și alocarea banilor pentru nevoi reale. Asta în condițiile în care Ministerul Sănătății spune că are prea puțini bani alocați pentru a rezolva problemele”, atrage atenția liderul AUR Suceava.

În aceste condiții, el i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu soluții concrete pentru reducerea prețului la medicamente și un acces mai facil la serviciile medicale. „Solicităm adoptarea unui program naţional pe modelul reducerii prețurilor la alimentele de bază. Și poate de data aceasta vor fi rezultate palpabile și se vor reduce prețurile la un set de medicamente de bază”, a declarat Acatrinei. El propune ca sumele necesare pentru acest program să provină din eliminarea finanțării partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat și din eliminarea pensiilor speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderul AUR Suceava, Doru Acatrinei, propune inițierea unui program național pentru reducerea prețului medicamentelor.
 Vizualizări articol: 659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liderul AUR Suceava, Doru Acatrinei, propune inițierea unui program național pentru reducerea prețului medicamentelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei