Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 144 (8368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Titlul de Profesor Emmeritus al Universității ”Ștefan cel Mare”, oferit unor personalități didactice ale instituției

Joi, 22 Iunie 2023 (14:19:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O emoționantă festivitate de conferire a titlului Profesor Emmeritus a avut loc miercuri la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), unde profesori ai instituției, care și-au dedicat activitatea didactică și științifică pentru creșterea prestigiului universității, au primit prestigioasa titulatură. Cadrele didactice ridicate la rang de Profesor Emmeritus prin decizia Senatului Universității provin de la două facultăți ale universității, respectiv Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (FIESC) și Facultatea de Istorie și Geografie (FIG). Conform tradiției universitare, acest titlu important se acordă profesorilor care au avut o contribuție remarcabilă la creșterea prestigiului național și internațional al instituției și au sprijinit prin mijloace specifice competențelor și domeniului lor de activitate. Personalitățile nominalizate pentru titlu au fost prof. univ. dr. ing. Ștefan Gheorghe Pentiuc, conf. univ. dr. Leon Mandici  și regretatul prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, toți de la FIESC, și de prof. univ. dr. Dumitru Vitcu, prof. univ. dr. Olimpia Mitric, conf. univ. dr. Dumitru Boghian și conf. univ. dr. Mircea Ignat, din cadrul Facultății de Istorie și Geografie.

 

·        Activități didactice exemplare, dedicate creșterii nivelului de învățătură

 

Despre personalitățile celor trei cadre didactice ale Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor a vorbit în cadrul festivității prof univ. dr. ing. Dan Laurențiu Milici, decanul FIESC.

Ștefan Gheorghe Pentiuc și-a început cariera universitară în 1990, iar în anul 1993 a primit titlul de doctor, devenind conducător de doctorat în anul 2000 și un respectat lider academic în cadrul Universității.

Profesorul Leon Mandici a obținut titlul de doctor inginer în 1998, activitatea sa de cercetare fiind regăsită astăzi în zeci de lucrări științifice publicate. Emoționat de titlul primit, el s-a adresat celor prezenți: ”Cred că rezultatele pozitive obținute de-a lungul anilor au fost vizibil influențate de atmosfera colegială pe care am remarcat-o în catedrele unde am activat. Le mulțumesc tuturor și le urez realizarea unor activități performante, care să mențină prestigiul universității sucevene.”

Regretatul profesor Dorel Cernomazu reprezintă pentru ingineri, pentru inventatorii din Bucovina și din țară, precum și pentru studenți, un model de carieră științifică. El a fost un creator de școală, astăzi existând programe de studii de licență la care a contribuit esențial, iar multe din laboratoarele în care se desfășoară astăzi activitatea au fost gândite și structurate de profesorul Dorel Cernomazu împreună cu profesorul Leon Mandici. Fiica profesorului Dorel Cernomazu a mulțumit tuturor celor care au avut inițiativa acordării acestui titlu și nu l-au uitat, ”pentru că studenții, doctoranzii și cei care au lucrat împreună cu el nu au constituit o parte din viața lui, ci au însemnat chiar viața lui, el a trăit pentru asta. Familia vă este recunoscătoare că ne-ați invitat astăzi aici, suntem extrem de onorați și dorim ca toți să ne trăim profesia la fel cum a făcut-o tatăl meu, făcându-l mândru de noi.”

 

·        Cariere universitare cu o contribuție mare în dezvoltarea istoriografiei românești

 

Prof. univ. dr. Florin Pintescu a făcut prezentarea celor patru personalități omagiate din cadrul Facultății de Istorie și Geografie, cărora li s-a decernat titlul Profesor Emmeritus. Prof. univ. dr Dumitru Vitcu este o personalitate remarcabilă a istoriografiei române contemporane, cu contribuții fundamentale în istoria modernă, a românilor și universală, precum și în istoria diplomației și a relațiilor internaționale, cu contribuții importante la ridicarea prestigiului facultății pe care a slujit-o în cariera sa remarcabilă.

”Este o mare onoare pentru mine, aș spune că este o zi mare, chiar foarte mare pentru noi toți, dacă ne uităm și în calendar și mă bucur că solstițiul coincide cu această distincție pe care o primesc ca o mulțumire pentru activitatea desfășurată timp de decenii aici, ani în care am trăit a doua tinerețe la Suceava.”

A urmat prof. univ. dr. Olimpia Mitric, venită în universitate în 1991, cea care are un aport excepțional în studierea dezvoltării istorice românești pe segmentul istoriei manuscriselor, a cărții și tiparului în spațiul românesc al secolelor XV-XVIII, a paleografiei chirilice și în arhivistică. ”Îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot duce proiectele la bun sfârșit, să nu rămân încremenită în proiecte, iar universității îi doresc o evoluție spectaculoasă.”, a spus ea după primirea distincției.

A fost rândul conf. univ. dr. Dumitru Boghian, cadru didactic cu un aport de excepție la dezvoltarea cercetării istorice românești și implicit sucevene îndeosebi în domeniul arheologiei, al istoriei vechi a românilor și al societății primitive, aport concretizat prin publicarea unor importante lucrări de specialitate. ”Vreo trei decenii din cei 60 de ani ai timpului existenței universității sucevene mi i-am petrecut și eu aici și am văzut cum această instituție a crescut, cum a crescut valoarea didactică a ei, pentru că, după cum spunea Regele Ferdinand <Nu zidurile fac o școală, ci oamenii dintr-însa.>”.

Conf. univ. dr. Mircea Ignat a devenit de-a lungul carierei sale poate cel mai autorizat și cel mai important reprezentant al arheologiei sucevene și implicit românești, datorită contribuției sale la studiul Epocii Bronzului, Epocii Fierului și Epocii Romane, cu merite excepționale în studiul dacilor liberi și clarificarea unor greșeli făcute în acest domeniu. Copleșit de onoarea care i s-a făcut, el a vorbit audienței: ”Să știți că bilanțul acestor ani parcă nu mă satisface, mai am îndatoriri, pentru că în comunitatea academică suceveană am găsit întotdeauna un sprijin benefic.”

Aceste momente emoționante subliniază încă o dată rolul unor mari profesori, sub a căror umbrelă de formare universitatea suceveană trăiește și astăzi, la 60 de ani de la întemeiere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Titlul de Profesor Emmeritus al Universității ”Ștefan cel Mare”, oferit unor personalități didactice ale instituției.
 Vizualizări articol: 1030 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Titlul de Profesor Emmeritus al Universității ”Ștefan cel Mare”, oferit unor personalități didactice ale instituției5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei