Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 144 (8368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

 


Cioburi de metaforă

Parfumul florilor de tei…

Orașul marilor iubiri te întâmpină, în această perioadă, cu acel farmec inegalabil dat de imaginea teilor înfloriți care își răspândesc parfumul din magicul Copou până pe malurile Bahluiului - legendarul râu care străbate frumoasa capitală moldavă. De altfel, în Iași ești mereu surprins de noi și noi provocări, pașii purtându-te dintr-un loc în altul, pe urmele marilor personalități ale neamului, fără a realiza cum timpul se scurge pe nesimțite. Asta au constatat și invitații Asociației Umoriștilor ,,Al. O. Teodoreanu-Păstorel”, organizatoarea Festivalului Internațional de Literatură Umoristică și Grafică Satirică ,,Scârț umor”, ediția a III-a — Iași, 15-18 Iunie 2023 [in memoriam DUMITRU I. GRUMĂZESCU-DIG]. 

Epigramiștii prezenți au fost cazați la hotelul ,,Astoria”, la doi pași de Piața Unirii - cum s-ar zice taman în buricul târgului - aproape de ultima reședință a lui Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii de la 1859. Am fost primiți de către prezidentul Daniel Bratu, de Sanda Nicucie și de Vasile Vajoga, cei care ne-au însoțit pe durata cinei prelungite de la ,,Corso”, loc încărcat cu povești măiastre și cu amintiri de neuitat. În timpul zilei, cei sosiți ceva mai devreme au putut admira atelierele de lucru ale caricaturiștilor (aceștia au fost cazați la hotelul ,,Moldova”), participând și la vernisajul oficial al Salonului Internațional de Grafică Satirică, ed. A III-a.

Sâmbătă, între orele 10 și 14, la Ateneul Național Iași (cartierul Tătărași), au avut loc ateliere de lucru cu publicul, vizionarea caricaturilor premiate, omagierea și comemorarea lui Dumitru Grumăzescu, precum și Festivitatea de premiere a câștigătorilor celor două secțiuni, urmată de un scurt program artistic susținut de Petrică Andrieș și Adelina Maria Darie. Din juriul de la epigramă și poezie umoristică au făcut parte Valentin TALPALARU - președinte, alături de dumnealui fiind românii basarabeni Ion DIVIZA și Gheorghe BÂLICI. 

S-a citit din materialele trimise la concurs, creațiile celor care, din diferite motive, au absentat fiind citite de Daniel Bratu și de Vasile Vajoga cu o intonație perfectă, astfel încât nu m-am putut abține, zicând:

 

DE ANUL VIITOR

Propun, deși-i observ cam speriați -

Pentru-a-și păstra evenimentul voga - 

Să vină autorii premiați,

Dar să recite Bratu și Vajoga! 

 

Au participat caricaturiștii Viorel Corodescu-COV, Marian Avramescu, Leonte Năstase, Ovidiu Ambrozie Bortă-BOA, Sorin Ursan Delaclit, Vasile Crăiță Mândră și epigramiștii Petronela-Vali Slavu, Cătălina Orșivschi, George Eftimie, Ioan Toderașcu, Liviu Kaiter, Constantin Moldovan. 

Au mai fost prezenți ieșenii Daniel Bratu, Sanda Nicucie, Daria Dumescu, Vasile Vajoga, Adrian Grăjdeanu, Vasile Larco, Rodica Rodean, Nicu Stancu, Dragoș Vasiliu, Mihai Olaru, Ioan Peiu, Aurel Noroc, Oleg Spînu, Hortensiu Aldea, Mihai Haivas (care a împărțit cărți ale lui Eugen Deutsch), alți reprezentanți ai cenaclurilor locale, precum și domnul director Gheorghe Rusu, amfitrionul nostru.

După masa de prânz s-a participat, în Galeriile Grumăzescu ale Muzeului Municipal ,,Regina Maria”, la vernisajul microexpoziției Viorel Corodescu COV și la prezentarea volumului personal ,,Arc peste timp”, eveniment în cadrul căruia am avut onoarea să vorbesc despre cunoscutul artist suceveano-ieșean. 

După un binemeritat ,,respiro” ne-am deplasat la vestitul restaurant ,,Bolta rece”, acolo unde între orele 20 și 24 + s-a desfășurat cina festivă presărată cu momente muzicale susținute de Petrică Andrieș și Daniel Bratu, cu momente de caricatură…cântată oferite de Sorin Ursan Delaclit, cu magia lui Vasile Vajoga și cu nelipsitul concurs rapid de epigramă. 

Acesta a avut tema ,,caricatura și friptura”, temă la care am scris așa: 

 

CARICATURIST vs EPIGRAMIST 

Leonte, azi, cu o caricatură, 

Pe loc își scoate banii de friptură;

Eu fac o epigramă de valoare

Și-abia de scot să-mi iau o scobitoare! 

 

Desigur că au existat și creații mult mai bune, drept pentru care a trebuit să mă mulțumesc cu locul III, dar cum ocupanții locurilor II - Liviu Kaiter și I - Ioan Toderașcu au scris despre mine pot spune că m-am clasat pe primele trei locuri! 

Duminică, după micul dejun, ne-am luat rămas bun și am plecat către casele noastre, nu înainte de a le mulțumi organizatorilor pentru strădania depusă în desfășurarea acestui eveniment memorabil, asigurându-i că vom veni și la anul dacă nu cumva vor uita să ne cheme. 

La revedere, oraș al celor șapte coline! 

 

SONET DIN COPOU

 

Au dat în floare teii din Copou

Și Doamne, e atâta încântare

Cu porumbei pe-alei scăldate-n soare,

Cu șoapte răsturnate în ecou.

 

Tot ce privești e binecuvântare,

Natura-ntreagă parcă-i un tablou

Împachetat, sub formă de cadou

Și oferit la zi de sărbătoare.

 

În goana noastră, absolut nebună,

Tânjind după o viață cât mai bună,

Mereu în căutarea fericirii,

 

Nimic nu va putea să ne învingă

De n-om lăsa ca răul să ne-atingă

Și vom zâmbi...În numele iubirii!

(Constantin MOLDOVAN) 

Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parfumul florilor de tei….
 Vizualizări articol: 1921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Parfumul florilor de tei…5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei