Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 125 (8349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protest împotriva desființării pietonalului din centrul municipiului Rădăuți

Miercuri, 31 Mai 2023 (09:01:12)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intenția Primăriei Rădăuți de a desființa pietonalul din centrul acestui oraș a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a locuitorilor din municipiu. Asociația Rădăuțiul Civic a dat tonul acestui protest, iar  peste 1.000 de oameni din Rădăuți și-au dat acordul pentru protejarea centrului vechi al orașului și renunțarea la desființarea zonei pietonale și transformarea zonei în parcări. Consiliul Local Rădăuți va dezbate astăzi proiectul referitor la desființarea pietonalului din Rădăuți și transformarea zonei respective în parcări.

”Asociația Rădăuțiul Civic reafirmă importanța protejării centrului vechi al orașului și solicită autorităților locale să renunțe la acest proiect. În luna ianuarie 2023, Consiliul Local a aprobat o investiție de 1,45 milioane de euro pentru refacerea centrului orașului, condiționând însă investiția de desființarea zonei pietonale. Centrul orașului Rădăuți, cu clădirile sale istorice din perioada Bucovinei austro-ungare, reprezintă un important patrimoniu cultural ce necesită protecție și valorificare. În multe orașe civilizate din vestul țării, cum ar fi Oradea, Sibiu, Cluj și Sighișoara, centrul vechi este promovat prin refacerea fațadelor, crearea de zone pietonale și dezvoltarea unui centru civic vibrant. Rădăuțiul merită să urmeze aceste exemple și să își pună în valoare moștenirea culturală. Asociația Rădăuțiul Civic a solicitat în repetate rânduri un concurs de soluții pentru reamenajarea zonei centrale a orașului, bazat pe consultări ample cu specialiști în domeniu. Este important ca deciziile referitoare la centrul orașului să fie luate în urma unei analize riguroase și a consultării comunității. Asociația a evidențiat în mod public intențiile exprimate de anumite firme locale, care doresc desființarea pietonalului din 2019, susținând că veniturile au scăzut. Cu toate acestea, datele statistice contrazic aceste afirmații”, se arată într-un comunicat semnat de Luca Ciubotaru.

Pentru a-și sprijini punctul de vedere, președintele Asociației Rădăuțiul Civic a avut o întrevedere cu primarul Bogdan Loghin, căruia i-a solicitat retragerea acestui proiect. Mai mult, asociația susține extinderea zonei pietonale și punerea în valoare a clădirilor istorice, ca parte a unei strategii de revitalizare a centrului orașului.

”Investițiile în centrul orașului nu ar trebui să fie condiționate de desființarea pietonalului, ci, dimpotrivă, ar trebui să se concentreze pe găsirea de modalități de punere în valoare a clădirilor istorice și extinderea zonei pietonale existente. Asociația Rădăuțiul Civic îndeamnă cetățenii să se alăture acestui demers civic și să semneze petiția pentru protejarea centrului vechi al orașului:

https://www.petitieonline.com/spunem_nu_desfiintarii_pietonalului_din_centrul_istoric_al_mun_radauti_si_transformarii_sale_in_locuri_de_parcare. Orașul nu este doar al celor care conduc destinele sale vremelnic, este al oamenilor și este o moștenire culturală pe care avem datoria de a o lăsa într-o stare mai bună generațiilor următoare”, au mai transmis cei de la Asociația Rădăuțiul Civic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest împotriva desființării pietonalului din centrul municipiului Rădăuți.
 Vizualizări articol: 1089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protest împotriva desființării pietonalului din centrul municipiului Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei