Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 125 (8349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cunoscutul istoric și critic literar Nicolae Cârlan și-a lansat volumul „Trasee și repere cultural-științifice”, la Biblioteca Bucovinei

Miercuri, 31 Mai 2023 (09:36:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cunoscutul istoric și critic literar Nicolae Cârlan și-a lansat marți, 30 mai 2023, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”,  volumul „Trasee și repere cultural-științifice (din universul bucovinean)”, vol. I.

Președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Ovidiu Vintilă, l-a numit pe Nicolae Cârlan,  „<părintele> lui Nicolae Labiș, pentru că el a reușit să ne ofere integrala Labiș”, argumentând că dacă astăzi putem citi poezia lui Labiș în integralitate, acest lucru i se datorează lui Nicolae Cârlan, ceea ce nu este puțin lucru. Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a promis ca până în toamnă, când se va desfășura Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”, cel mai longeviv festival literar din țară, să iasă de sub tipar „Integrala Labiș”, cu fonduri de la Consiliul Județean Suceava.

Alexandru Ovidiu Vintilă a făcut și o prezentare a volumului „Trasee și repere cultural-științifice (din universul bucovinean)”, vol. I, scrisă de Nicolae Cârlan,  „o carte-eveniment”, sub egida Bibliotecii Bucovinei, spunând că volumul cartografiază întregul areal al cercetării întreprinse într-o viață de om. „Nicolae Cârlan ține, după părerea mea, de sfera acelor istorici ai literaturii cu vocație către clasicism, pe care îl privește ca pe o năzuință spre  echilibru, armonie și limpezime. Este crezul său decelabil, inclusiv în cuprinsul acestui titlu, de asemenea, cât se poate de clasic. Rânduiala specifică omului de litere Nicolae Cârlan, lesne sesizabilă și în acest volum, evident, face parte din această direcție clasică, abordată de autorul bucovinean prin adopție. O activitate intelectuală vie a fost combustia care l-a făcut pe Nicolae Cârlan să declanșeze adevărate bătălii în câmpul literar, mai exact al istoriei literare, pentru Nicolae Labiș sau dramaturgul Ion Luca”, a mai completat Alexandru Ovidiu Vintilă.

O prezentare mai amplă despre cartea lui Nicolae Cârlan, muzeograf, critic literar, profesor, a fost făcută de dr. Alis Niculică de la Biblioteca Bucovinei.

Nicolae Cârlan spune că pentru cariera sa de muzeograf, fundamentală a rămas  „investigarea și cunoașterea până la detaliu a colecțiilor ce se impuneau a fi valorificate, ca și, implicit, a personalității celor care au generat colecțiile adiacente (altfel nici nu este de conceput că s-ar putea începe și realiza ceva în muzeografia de profil memorialistic)”.

Prezentă la eveniment, stavrofora scriitoare Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneț, președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, a spus că ea îl numește pe Nicolae Cârlan, „Bădia”, pentru că seamănă foarte mult cu fratele ei mai mare. Scriitoarea de la Voroneț a primit cartea „Trasee și repere cultural-științifice (din universul bucovinean)”, volum ce va sta la loc de cinste în biblioteca Mănăstirii Voroneț, „ca și cartea semnată de Alis Niculică despre Emil Satco, ca și cartea scrisă de Elena Pintilei despre I. G. Sbiera. Ne bucurăm când primim cărți de valoare. Noi ne vom petrece, dar cărțile vor rămâne”.

Președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Ovidiu Vintilă, a prezentat și cel mai recent număr (1-2-3/2023) al revistei „Bucovina Literară”. „Și de această dată ne aflăm în sfera dialogului artelor, dialogului culturii, având și acest număr ilustrat deosebit de artistul plastic ieșean Iulian Copăcel. Și iată că arta plastică se îmbină foarte bine cu arta literară”, a spus Ovidiu Vintilă, care a recomandat citirea acestei reviste literare în care semnează autori importanți.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava și Societatea Scriitorilor Bucovinei și se înscrie în programul de acțiuni dedicat anului „2023  - Anul Ciprian Porumbescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cunoscutul istoric și critic literar Nicolae Cârlan și-a lansat volumul „Trasee și repere cultural-științifice”, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1125 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cunoscutul istoric și critic literar Nicolae Cârlan și-a lansat volumul „Trasee și repere cultural-științifice”, la Biblioteca Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei