Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 125 (8349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Gata de proteste

Realitatea din Poliția Suceava – polițiști nemulțumiți de salarii, deficit de oameni și foarte puțini tineri care vin din urmă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la 6-7 candidați pe un loc de agent de poliție, chiar 10 la un moment dat, în acest an s-a ajuns ca la Școala de agenți de poliție de la Câmpina, cea mai mare din țară, doar 57,7% din cele 1.340 de locuri să fie ocupate în urma probei scrise de legislație susținute de candidați. Asta în condițiile în care candidații mai au de trecut și de vizita medicală, care ar mai putea reduce acest procent. Iar asta se întâmplă în condițiile în care în toate structurile de poliție din țară deficitul de personal este de aproximativ 30%, iar locurile scoase la concurs urmau să rezolve în parte această problemă.

Situația este evident critică și am încercat să stăm de vorbă cu câțiva polițiști suceveni despre cum s-a ajuns aici într-un timp scurt totuși. Previzibil, principala problemă este salarizarea. Pentru că oricâte nemulțumiri ar fi legate de legislație, de Statutul Polițistului, de oprobiul public cu care se confruntă oamenii legii, banii încasați la final de lună contează cel mai mult.

 

Un polițist cu 33 de ani de experiență, despre salarizare și sporuri

Vasile Grumăzescu are 52 de ani, 33 de ani de muncă de poliție și ar fi putut ieși de mult la pensie, dacă ar fi dorit. Este unul dintre puținii polițiști care nu au ales să ”fugă” din sistem în prima zi în care au îndeplinit condițiile, adică 25 de ani de muncă de poliție în regim operativ.

”Puteam să ies la pensie de mult, dar îmi place meseria asta și de aceea sunt și acum la datorie. Nu este ușor, însă cât simt că sunt sănătos și pot continua o voi face. Cât îmi dă Dumnezeu putere de muncă voi rămâne, nu mă gândesc la pensie”, spune Vasile Grumăzescu.

Vasile Grumăzescu, în calitate de lider al Sindicatului Agenților de Poliție, filiala Suceava, a arătat că principala nemulțumire a colegilor, care evident că s-a răspândit deja și printre cei care s-au gândit la o carieră de polițist, este salarizarea.

Un agent de poliție tânăr intrat în sistem nu atinge un salariu de bază de 3.000 de lei. Așadar, cei care fac muncă de opt ore pe zi cam un astfel de salariu primesc. Cei care muncesc în regim operativ, adică intervin la evenimente în ture, și noaptea, și în weekend, ajung cu tot cu sporuri și cu norma de hrană la 4.000-4.200 de lei.

Un subofițer polițist cu peste 30 de ani de experiență, cu tot cu sporuri, ajunge la 5.000-5.500 de lei.

 

Risc real ca la un moment dat să nu se mai poată asigura ordinea publică

”Trebuie ținut cont că noi nu avem voie prin lege să desfășurăm alte activități. Deci polițistul trebuie să de descurce doar cu acești bani. Pentru chirii se decontează maxim 300-400 de lei, bani total insuficienți într-un oraș, pentru transfer la cerere nu se decontează naveta, practic când trag linie cei mai mulți colegi sunt foarte nemulțumiți”, a arătat Vasile Grumăzescu.

Polițistul spune că în condițiile unui deficit de personal cunoscut la nivel de IPJ Suceava, și cu atât de puțini tineri care vor veni din școlile de poliție, se teme la modul serios că la un moment dat nu va mai putea fi asigurată ordinea publică.

Polițiștii fug la pensie și pentru că au senzația că nimeni nu este de partea lor, spune polițistul Grumăzescu. 

 

”Colegii tineri au realizat în scurt timp că salarizarea este mică în raport cu munca, cu riscurile”

”Cei mai mulți colegi ies la pensie cu prima ocazie, spun că nu merită să mai stea, mai bine lucrează în altă parte și cumulează pensia cu salariul.

Colegii tineri au realizat în scurt timp că salarizarea este mică în raport cu munca, cu riscurile. Meseria este foarte periculoasă atunci când intervii la evenimente, la scandaluri, cred că asta este clar pentru toată lumea. Mai mult, avem tot mai mult senzația că nimeni nu este de partea noastră, nici legea nu ne ajută atunci când suntem victime ale infracțiunii de ultraj, iar de cele mai multe ori și cetățenii sunt împotriva noastră”, mai spune Vasile Grumăzescu.

El a subliniat, pentru cine nu știe, că un polițist, în comparație cu un jandarm de exemplu, are de instrumentat și dosare penale, de făcut audieri, de dat explicații unui procuror de caz și multe alte obligații care nu sunt tocmai comode.

 

Polițiștii încep și ei protestele și vorbesc despre limitarea activității

Vasile Anton, președintele Sindicatului Național al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Biroul Teritorial Suceava, a declarat că în urma unei ședințe cu colegii din țară s-a decis ca în zilele de 6, 7 și 8 iunie polițiștii să protesteze în Capitală.

”Principala nemulțumire este că nu s-a aplicat legea, Legea salarizării a fost pusă în aplicare pe jumătate, pe un sfert, în proporții diferite de la an la an, dar oricum nu cât era stipulat. Vreau să subliniez că la nivel de poliție vorbim de un deficit de personal de 30%, deci practic fiecare polițist muncește cu 30% mai mult. Iar la ce vedem acum că se întâmplă la școlile de poliție este clar că acest deficit se va accentua. Dacă nu vom fi luați în seamă vom ajunge la limitarea activității”, a declarat Vasile Anton.

Și acesta a subliniat că meseria de polițist presupune incompatibilități, iar drepturile polițistului la o viață fără privațiuni sunt limitate.

Pe acest fond, mulți polițiști cu probleme de sănătate fac tot ce este posibil pentru a se pensiona medical, în timp ce printre cei foarte tineri sunt destui care se gândesc să plece din sistem și să se apuce de altceva.

 

Cât de mult a scăzut interesul tinerilor din Suceava pentru uniforma de poliție, în cifre, în doar doi ani 

Dacă acum doi ani de zile, la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, care face campania de recrutare la nivel de județ, erau depuse 383 de dosare de candidat pentru școlile de agent de poliție, acum, în 2023, abia s-au mai adunat în jur de 130 de dosare. Din acești suceveni care au depus dosare, din varii motive, la examenul de scris au mai ajuns doar puțin peste 30.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Realitatea din Poliția Suceava – polițiști nemulțumiți de salarii, deficit de oameni și foarte puțini tineri care vin din urmă.
 Vizualizări articol: 1856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Realitatea din Poliția Suceava – polițiști nemulțumiți de salarii, deficit de oameni și foarte puțini tineri care vin din urmă3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei