Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 125 (8349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Concursul Național „Istoria și Tradițiile Ucrainenilor din România”, ediția a XIII-a

Miercuri, 31 Mai 2023 (10:37:10)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, în colaborare cu Ministerul Educației și Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Filiala Suceava, a organizat, în perioada 26 - 28 mai 2023, a XIII-a ediție a Concursului Național „Istoria și tradițiile ucrainenilor din România”.

Acest concurs este înscris în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare - 2023, fiind inițiat de prof. Lucia Mihoc, inspector școlar, și coordonat de prof. Mihaela-Delia Martineac. Scopul acestui concurs este acela de a încuraja tinerii participanți să răscolească „lada cu zestre a bunicii” în căutarea folclorului și a tradițiilor cu scopul de a valorifica această moștenire neprețuită.

La eveniment a fost prezent inspectorul general adjunct, prof. Petru Crăciun, care a apreciat activitatea artistică și culturală a etnicilor ucraineni din județul Suceava. Inspectorul pentru minoritatea ucraineană, prof. Ilie Sauciuc, a subliniat importanța organizării acestei competiții care valorifică folclorul ucrainean autentic local și a mulțumit deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi pentru sprijinul constant acordat activităților ce privesc învățământul în limba maternă ucraineană. Prof. Loredana Mihaela Ceică, inspector școlar pentru arte, a admirat autenticitatea momentelor artistice prezentate în concurs și i-a felicitat pe participanți și îndrumătorii acestora. Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, prof. Silvia - Corina Nuțu, a apreciat activitatea desfășurată la grupele de limba ucraineană din cadrul școlii și și-a exprimat toată susținerea în vederea desfășurării unor astfel de activități.

 

·        Aproape 200 de participanți în competiție

Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: „Fotografie”, „Eseu”, „Prezentarea unui obicei”. S-au înscris în competiție aproape 200 de participanți, din cinci județe, unde conviețuiește minoritatea ucraineană: Suceava, Botoșani, Maramureș, Timiș și Caraș-Severin.

În sala de festivități a Grădiniței „Mihai Eminescu” recent inaugurate a fost amenajată expoziția cu fotografiile participante la concurs, iar pe holul de la intrarea în clădire, o expoziție cu obiecte tradiționale vechi.

Am aflat de la prof. Mihaela Delia Martineac că în prima parte a competiției a avut loc prezentarea eseurilor însoțită de imagini Power-Point, sub genericul „Preţuim comorile noastre”.  S-a remarcat în mod deosebit elevul Ioan Gherman, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, prin prezentarea originală a temei sale. Acesta a vorbit despre tânărul poet ucrainean Andriy Liubka, care este foarte implicat în acțiuni caritabile menite colectării de fonduri pentru sprijinirea luptătorilor de pe frontul din estul Ucrainei.

Elevii Școlii Gimnaziale Paltinu, sub îndrumarea profesoarelor Bursuc Constantina și Sauciuc Elena Elizabet, au pregătit un atelier demonstrativ de încondeiere a ouălor de Paști, arătând juriului și celor prezenți toți pașii de lucru până la obținerea unor adevărate bijuterii. Grupul de dansuri „Cervona kalena” din Negostina, sub îndrumarea lui Iulian Chideșa, a fost o încântare pentru public, aducând voie bună și bucurie pe chipurile celor aflați în sală. „Sokoleata” din localitatea Rona de Sus, jud. Maramureș, îndrumat de prof. Mariana  Clemcovici, a prezentat o secvență din ritualul obiceiurilor de nuntă și anume – împletitul cununii pentru mireasă. Grupul de elevi din Călinești-Cuparencu, coordonați de prof. Mândrășteanu Loredana, a prezentat obiceiuri de Paști, aducând în fața juriului coșul cu bunătăți. „Cele câteva ore petrecute în compania tinerilor participanți ne-au făcut să uităm de rigorile unui concurs obișnuit și ne-au creat atmosfera unui veritabil spectacol. Obiectivele specifice ale concursului au vizat intensificarea relaţiilor dintre etnicii ucraineni din României, prin cunoaşterea tradiţiilor specifice fiecărei zone şi evidenţierea elementelor comune, cultivarea respectului pentru valorile propriei culturi, dar şi pentru valorile altor culturi promovarea dialogului intercultural ca proces prin care tinerii dezvoltă abilitatea de a acţiona într-un mediu cultural cât mai complex, întărirea parteneriatelor dintre şcoli şi reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale UUR, în vederea dezvoltării şi promovării bunelor relaţii”, a transmis prof. Mihaela Delia Martineac.

 

·        Juriu

 

Juriul concursului a fost formată din asist. univ. dr. Angela Robu - Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, în calitate de președinte, Irina Liuba Horvat - Muzeul Județean Satu Mare – preşedinte de onoare, Ilie Sauciuc  - Inspectoratul Școlar Județean Suceava – președinte executiv, Silvia-Corina Nuțu - Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava - secretar, Mihaela Loredana Ceica  - Inspectoratul Școlar Județean Suceava - membru, Silvia Boiciuc - Școala Gimnazială Șerbăuți - membru, Larisa Valentina Petrețchi - Școala Gimnazială Rona de Sus – membru, Valentin Ianoș  - Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – membru, Carmen Crâșmar  - Școala Gimnazială Baineț - membru, Cristina Chideșa  - Școala Gimnazială Negostina - membru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul Național „Istoria și Tradițiile Ucrainenilor din România”, ediția a XIII-a.
 Vizualizări articol: 1585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concursul Național „Istoria și Tradițiile Ucrainenilor din România”, ediția a XIII-a0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei