Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 293 (7905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Șapte profesori ai Universității ”Ștefan cel Mare”, incluși în topul mondial al cercetătorilor

Miercuri, 15 Decembrie 2021 (14:20:52)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Șapte profesori ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost incluși într-un top al celor mai citați cercetători din lume. Clasamentul a fost realizat de un colectiv de cercetători de la Universitatea Stanford (SUA), împreună cu reprezentanți ai Editurii Elsevier.

Informația a apărut în variantă actualizată undeva la mijlocul lunii octombrie, însă a necesitat o perioadă de verificare și identificare a prezenței românești în acest clasament, care a fost alcătuit pe baza numărului de citări din anul 2020 ale articolelor publicate și a altor indicatori privind vizibilitatea internațională a cercetării în același an. Informațiile au fost puse la dispoziție de baza de date Scopus, iar pentru alcătuirea clasamentului au fost evaluate rezultatele a 7 milioane de oameni de știință, ale căror publicații au fost grupate în 22 de domenii și 176 de sub-domenii. Modul de realizare a luat în calcul mai mulți indicatori, cum ar fi indicele Hirsch, citările în baza de date Scopus, numărul de coautori, alături de un indicator compus.

La nivel țării noastre în clasament se regăsesc 191 de autori, care sunt afiliați la 30 de universități și la mai multe institute de cercetare. Cu cei 7 cercetători incluși în top, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are o prezență remarcabilă, ocupând poziția 6 între universitățile românești. Primele 3 poziții au fost ocupate de Universitatea Politehnică din București, cu 14 autori, Universitatea București, cu 13 autori, și Universitatea Politehnică din Timișoara, cu 12 autori. Acest rezultat este cu atât mai valoros dacă se raportează la faptul că în ultimii ani personalul de cercetare din USV, deși a reprezentat doar 0,8% din totalul la nivel național, a publicat mai mult de 1,30% din totalul articolelor indexate la același nivel.

Cei 7 membri ai comunității academice sucevene ale căror rezultate remarcabile au condus la includerea lor în acest prestigios clasament sunt: prof.univ.dr. Mircea Oroian (Facultatea de Inginerie Alimentară), profesor asociat Ian S. Evans (Facultatea de Istorie şi Geografie), prof.univ.dr.ing. Radu-Daniel Vatavu (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor), prof.univ.dr. Mihai Covașă (Facultatea de Medicină și Științe Biologice), şef lucr.dr.ing. Alexandru Lavric (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor), conf.univ.dr. Oana Geman (Facultatea de Educație Fizică și Sport) și șef lucrări dr.ing. Alin Mihai Căilean (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor).

 

·        Reacții sub semnul pasiunii și angajării în procesul de cercetare

În ceea ce privește reacția celor nominalizați în acest prestigios top mondial, Mircea Oroian a spus: „Prezența în acest clasament mă onorează, dar în același timp reprezintă și un imbold ca să continui activitatea de cercetare pe care o desfășor la USV. Acest rezultat reprezintă, pe de o parte, munca colectivului de cercetare pe care îl coordonez în domeniul autentificării produselor alimentare și arată nivelul educațional ridicat al instituției noastre”, iar Ian S. Evans a spus la rândul său: „Cu numeroasele sale lanțuri muntoase, fiecare cu particularitățile sale, România este o țară ideală pentru studiul glaciației montane. Asocierea mea cu tânăra Universitate din Suceava a început în 1999, când am convenit cu Maria Rădoane să cooperăm în schimburile Erasmus de studenți. Odată cu primul student Erasmus care a vizitat Durham, Marcel Mîndrescu, am dezvoltat o lungă colaborare cu USV privind glaciația munților României, care a condu

s la o serie de lucrări și articole importante.”

Radu-Daniel Vatavu a declarat: „Este o bucurie imensă să pot vedea rezultatele cercetării obținute în cadrul Laboratorului de Mașini Inteligente și Vizualizarea Informației recunoscute și confirmate astfel. Meritele aparțin în egală măsură tuturor colegilor, doctoranzilor și studenților care s-au implicat de-a lungul anilor în activitatea laboratorului.”

Mihai Covașă, decanul Facultății de Medicină și Științe Biologice, a declarat: „Această realizare este confirmarea și validarea faptului că la USV activitatea de cercetare este de cea mai înaltă calitate internațională. Este meritul unui efort colectiv al colegilor noștri, al universității și studenților deopotrivă, contribuind la dezvoltarea cunoașterii și științei în beneficiul general al societății.”

Alexandru Lavric a vorbit despre acest clasament: „Prezența numelui meu în cadrul acestui clasament mă onorează. Am ales să-mi continui activitatea de cercetare în România, în cadrul USV, datorită condițiilor excelente oferite pentru o cercetare de prestigiu”, iar Oana Geman ne-a transmis: „ Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără lucrul susținut într-o echipă internațională si interdisciplinară, din care fac parte. Este, apoi, și mândria națională, când știi că ești citit și citat de cercetători din centre universitare din întreaga lume.”

Plăcut surprins a fost și Alin Mihai Căilean, care ne-a transmis: „Scopul meu nu a fost cel de a ajunge în vreun top, ci de a face cercetare de calitate și de a dezvolta și promova o tehnologie nouă. Mă bucur să văd că atunci când fiecare dintre noi își face corect treaba, rezultatele și recunoașterea rezultatelor vin de la sine și că succesul nu se arată celor care îl caută, ci urmărește persoanele dedicate muncii și idealurilor lor.”

Legat de aceste prezențe notabile în clasamentul internațional, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul USV, a declarat: ”Ceea ce s-a întâmplat la nivel individual este o reflexie a dezvoltărilor care au avut loc în Universitate în zona cercetării, în ultimul deceniu, iar creșterea Universității ca unitate de cercetare a fost reprezentată în anul 2020 prin această recunoaștere obținută la nivel individual de cele 7 cadre didactice menționate. Prezența USV în topul celor mai importanți oameni de știință din lume atestă o nouă confirmare a valorii științifice ridicate a activității de cercetare din universitate.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șapte profesori ai Universității ”Ștefan cel Mare”, incluși în topul mondial al cercetătorilor.
 Vizualizări articol: 1623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Șapte profesori ai Universității ”Ștefan cel Mare”, incluși în topul mondial al cercetătorilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei