Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 293 (7905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La ceas de decembrie

Lucrările de reabilitare a Turnului Lăpușneanu au fost finalizate și predate beneficiarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de reabilitare a Turnului Lăpușneanu, din centrul municipiului Suceava, s-au finalizat în mod oficial, iar recepția s-a făcut ieri, în prezența reprezentanților Companiei Naționale de Investiții, organism care a asigurat finanțarea.

La eveniment a participat și Mihai Bradu, reprezentantul Restaco, firmă care s-a ocupat cu realizarea lucrărilor de reabilitare. Acesta a amintit starea jalnică în care se afla monumentul care risca efectiv să se prăbușească. ”Turnul era și înclinat, și rotit, iar pentru a-l stabiliza am săpat manual 12 piloni cu un diametru de 50 de centimetri la o adâncime de 12 metri. S-a mai realizat și o consolidare interioară, așa încât acum este bine stabilizat”, a arătat Mihai Bradu. Lucrările s-au realizat în mai multe etape, și asta pentru că fondurile au venit sporadic.

Arhitectul Virgil Polizu, cel care a contribuit la salvarea Turnului Lăpușneanu, consideră că este o performanță ce s-a realizat la acest obiectiv și a spus și cine sunt vinovații pentru întârzierea lucrărilor. ”Principalul vinovat pentru întârzierea lucrărilor la acest turn, că e doar un turn, este Ministerul Culturii pentru puținătatea fondurilor, dar și pentru relele intenții dovedite de-a lungul timpului”, a menționat arhitectul Virgil Polizu.

 

 

 

Consilierul pe patrimoniu al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhidiacon Vasile Demciuc, i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect. ”Acest turn este o dovadă a ceea ce înseamnă calitate, dar și o dovadă a simțului de responsabilitate pentru ceea ce înseamnă un monument istoric și nu a unuia oarecare, ci din vremea lui Alexandru Lăpușneanu”, a arătat reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

Adrian Duțuc, preotul paroh al Bisericii ”Sf. Dumitru”, în curtea căreia se află Turnul Lăpușneanu, consideră că ziua de 14 decembrie 2021 este una luminoasă pentru întreg orașul. ”Acest turn este un simbol al orașului și de unde am privi este un reper pentru Suceava”, a precizat preotul Adrian Duțuc.

Mulțumiri i-au fost aduse și preotului Nicolae Iorga, iar acestea au venit de la un alt preot, Iulian Florea, care era paroh al Bisericii ”Sf. Dumitru” în cursul anului 2014, când au fost reluate lucrările de reabilitare a Turnului Lăpușneanu. La final, preotul Adrian Duțuc a acordat câteva distincții celor care au contribuit la finalizarea acestui proiect. Angel Gheorghiu, actual primar în Bucecea și fost secretar de stat, care s-a implicat în demararea proiectului, a primit Ordinul ”Mușatinii”, în timp ce constructorului Mihai Bradu și arhitectului Virgil Polizu le-a fost acordat Ordinul ”Sf. Ierarh Iacob Putneanu”. La final, s-a convenit că acest monument reprezentativ pentru orașul Suceava trebuie integrat în circuitul turistic, pentru a da posibilitatea oamenilor să se bucure de ”bijuteria” recent reabilitată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările de reabilitare a Turnului Lăpușneanu au fost finalizate și predate beneficiarului.
 Vizualizări articol: 2241 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Lucrările de reabilitare a Turnului Lăpușneanu au fost finalizate și predate beneficiarului4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei