Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 1 (7613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gheața pentru crucile de Bobotează ce se vor ridica la Bosanci, adusă de la Lacul Roșu

Luni, 4 Ianuarie 2021 (12:13:33)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pompierii voluntari și localnicii din Bosanci, care păstrează de peste 120 de ani acest obicei al ridicării crucilor de gheață de Bobotează, vor păstra sfântul obicei și în acesta an. Chiar dacă temperaturile înregistrate în ultima perioadă nu au dus la formarea gheții pe lacul din localitate, de unde în mod tradițional se extrăgea, mașinile pompierilor au plecat de la primele ore ale dimineții de astăzi spre stațiunea Lacul Roșu, unde gheața s-a format normal pe suprafața lacului în urma temperaturilor scăzute de acolo. Gheața, atât de necesară păstrării acestei frumoase tradiții a confecționării și ridicării altarelor din cruci de gheață în curtea bisericilor din comună, va sosi astăzi după amiază tocmai din Munții Harghitei, unul dintre puținele locuri unde atinge o grosime de circa 25 cm. Începând cu această seară, sau cel mai probabil de mâine dimineață, fierăstraiele mecanice vor începe să dea gheții forme de cruci, care vor fi montate pe mese de gheață sub forma unor altare.

După ce gheața groasă a fost imposibil de găsit în zonă din cauza temperaturilor ridicate, căutările au început din primele zile ale anului nou, iar în lipsa gheții cu o grosime acceptabilă, pompierii voluntari și localnicii din Bosanci au dat sfoară în țară pentru a o găsi în zonele mai friguroase. S-au interesat în zona de munte a județului Suceava, locul din care în alți ani au adus o gheață groasă de calitate, în lipsa celei din iaz, însă temperaturile au fost crescute și în această zonă în ultima perioadă și au împiedicat înghețul cursurilor de apă. Până la urmă căutările lor nu au fost zadarnice și au găsit ceea ce aveau nevoie la sute de kilometri depărtare de casă.

Viorel Popovici, pompieri voluntar în cadrul Remizei de Pompieri a comunei Bosanci, ne-a declarat:

”După lungi căutări și sfoară dată în toate zonele, am fost obligați să mergem din nou și în acest an până la Lacul Roșu, în județul Harghita, să aducem gheață cu care să putem face crucea care se face începând cu o sută și ceva de ani în urmă. E vorba de o gheață de 25 de cm grosime, care se poate lucra. Anul ăsta vom face câteva altare de cruci de gheață, 3 la bisericile din comuna Bosanci și în funcție de câtă gheață vor aduce colegii, vom face un altar la Biserica Pompierilor din municipiul Suceava, eventual dacă avem materie primă și în alte locații. Dacă temperaturile vor fi ridicate și vom avea soare, vom încerca să fasonăm crucile în după amiaza Ajunului Bobotezei, pentru a preîntâmpina topirea lor.”

Munca de fasonare a crucilor de gheață va începe la Biserica ”Sf. Gheorghe” din centrul comunei Bosanci, păstrând aceeași tehnică cu șabloane, folosită de pompierii bosânceni de ani și ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheața pentru crucile de Bobotează ce se vor ridica la Bosanci, adusă de la Lacul Roșu.
 Vizualizări articol: 1255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gheața pentru crucile de Bobotează ce se vor ridica la Bosanci, adusă de la Lacul Roșu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pește marinat în oțet (rețeta veche) Acesta este un preparat care ne va face să ne uităm zile în șir precum pisica la acvarii... Se face foarte ușor, dar așteptarea este destul de lungă până ce este finalizat și poate fi consumat. Merită însă efortul și așteptarea,... Citeşte