Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2009 - Anul XIV, nr. 135 (4121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Primul monument în memoria evreilor asasinaţi în judeţul Suceava, dezvelit, vineri, la Zahareşti

Vineri, 12 Iunie 2009 (17:08:33)

Primul monument ridicat de autorităţile sucevene în memoria evreilor care au fost asasinaţi în judeţ în anul 1940 a fost dezvelit, vineri, în comuna Stroieşti, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 520 de ani de atestare documentară a comunei Stroieşti şi a satului Zahareşti. Iniţiativa a aparţinut Primăriei Stroieşti, primarului Ion Băiţan, care a dorit să marcheze în piatră şi marmură locul unde, în iulie 1940, trupe din regimentul 16 Dorobanţi, comandate de maiorul Valeriu Carp au torturat şi împuşcat 36 de evrei. Îngropaţi în două gropi comune, ulterior au mai putut fi identificaţi doar Leon Hamer, Leib Stekel, Ira Lupovici, Nuta Druckman, Moise Haller, Bartfeld, Herer, Edelstein (mama şi fiica) şi dr. Gingold din Vicov. Documentele istorice arată că toţi au fost torturaţi îngrozitor. La ceremonia desfăşurată, vineri, în cadru restrîns, au participat conducerea Primăriei Stroieşti, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Sorin Golda, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu şi câţiva localnici, printre care şi doi bătrâni de peste 80 de ani, Vladimir Fărtăieş şi Ilie Băiţan, martori oculari la împuşcarea evreilor.
Pentru cei ucişi la Zahareşti şi pentru ceilalţi evrei asasinaţi la Costîna, Şerbăuţi, Comăneşti, Adîncata, Vicov de Sus, preşedintele Comunităţii Evreieşti, Sorin Golda, a spus o rugăciune, după care a ţinut să mulţumească în mod deosebit locuitorilor din comuna Stroieşti, primarului Ion Băiţan şi viceprimarului Mihai Senic pentru gestul făcut. În judeţul Suceava, a mai fost marcat sacrificiul uman al minorităţii evreieşti, cu o placă comemorativă la Putna, în memoria eroilor evrei care au apărat satul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul monument în memoria evreilor asasinaţi în judeţul Suceava, dezvelit, vineri, la Zahareşti.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Primul monument în memoria evreilor asasinaţi în judeţul Suceava, dezvelit, vineri, la Zahareşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei