Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2007 - Anul XII, nr. 248 (3623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fotbal pe pâine

Legea Bosman (I)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Azi legal, mâine penal... Am exagerat puţin de dragul rimei, dar anularea unei legi, cum s-a întâmplat cu Legea Bosman, ne face să ne întrebăm când a fost bine şi când a fost rău, atunci sau acum?! Cum fiecare dintre variante are prozeliţi, poate ar fi bine să reţinem o nuanţă de gri în locul albului pur. O măsură ar trebui totuşi să existe în toate. Dar ce s-a întâmplat până la urmă?

Revoluţia juridică în fotbal a avut loc la mijlocul deceniului trecut, când jucătorul belgian Bosman s-a luat la trântă cu regulamentele şi a rezultat o lege care-i poartă numele. Să analizăm puţin cele două efecte ale acesteia. Mai întâi, fotbalistul putea fi transferat pe gratis (aşa-numitul parametru 0) de alte cluburi la expirarea contractului cu actuala echipă. Ca urmare, cluburile au început să propună contracte pe perioade mai lungi, iar când acestea se apropiau de scadenţă încercau să impună noi termene pentru a nu risca să-şi piardă jucătorii pe nimic. De cealaltă parte, fotbaliştii au început să refuze prelungirea contractelor, fiindcă la un eventual transfer la parametrul 0 îşi puteau negocia salarii mai mari. Ca urmare, nu de puţine ori fotbalişti importanţi care refuzau prelungirea contractelor erau trecuţi pe banca de rezerve, ca mijloc de presiune.

Apoi, poate şi mai important, meseria de fotbalist a fost asimilată oricărei alteia, ceea ce a dat cale liberă formării de echipe cu componenţă exclusiv străină, doar numărul jucătorilor extracomunitari fiind limitat. Asta însemna că, teoretic, dacă Bil Gates era pasionat de fotbal, putea cumpăra clubul Jeunesse D’Esch din Luxemburg cu banii de buzunar, apoi punea la bătaie un mizilic 2-3 miliarde de dolari pentru a face nişte oferte de transfer de nerefuzat, inclusiv salarii, şi forma selecţionata Terrei cu Ronaldinho, Messi, Drogba, Kaka (suficientţi extracomunitari, nu?), Van Nistelrooy, Henry, Gerard, Lampard, Totti, Terry, Nesta, Cannavarro, Puyol şi, desigur, Mutu, Chivu şi Lobonţ! Un fel de Harlem Globetrotters în variantă fotbalistică...

Dar despre meandrele anulării şi despre consecinţe, în numărul de miercuri!

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea Bosman (I).
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea Bosman (I)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sport

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei