Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2007 - Anul XII, nr. 248 (3623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Credinţă şi evlavie

Soldaţii lui Dumnezeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

În slujba lui Dumnezeu de zeci de ani. Pentru familia Mihoc, ultimii 40 de ani se confundă cu biserica. Acum, nimeni din familie nu ar concepe ca lucrurile să stea altfel. Toţi cei 6 băieţi ai soţilor Nicolae şi Aglaia Mihoc au ajuns preoţi, iar numărul celor care au ales să devină slujitorii Domnului a crescut exponenţial în timp. Aşa se face că acum sunt 30 de preoţi în familie, iar alţi 10 se pregătesc să finalizeze cursurile şcolilor teologice. Şi potenţial încă există, dintre cei 63 de nepoţi şi 56 de strănepoţi o bună parte exprimându-şi intenţia de a deveni preoţi.

Primul contact cu lumea bisericească pentru copiii soţilor Nicolae şi Aglaia Mihoc are loc undeva după al doilea război mondial. Vasile, unul dintre băieţi, a mers împreună cu mama sa la un preot refugiat din Cernăuţi. Acolo a primit binecuvântarea, iar personalitatea preotului l-a impresionat atât de mult pe copilul de numai 3 ani şi ceva încât peste ani a renunţat la meseria către care fusese îndrumat şi a ales o altă cale.

 „Când am terminat liceul am fost sfătuit să merg la facultatea de chimie pentru că aveam înclinaţii spre acest domeniu. Am fost şi la diferite concursuri şi olimpiade şi toată lumea credea că voi deveni chimist. Le-am spus colegilor să-mi ţină un loc la Iaşi pentru a avea unde sta în perioada examenelor. Nu am mai ajuns acolo pentru că am plecat în Ardeal”, şi-a amintit Vasile Mihoc despre „fuga” care i-a schimbat viaţa atât lui cât şi familiei sale.

În Ardeal a ajuns la Sibiu şi mai apoi la Arad. A fost „înfiat” de fostul patriarh Teoctist, ceea ce i-a permis să se înscrie la Facultatea de Teologie din Sibiu. În 1969 a devenit preot, iar exemplul său avea să fie urmat de toţi ceilalţi fraţi.

Din constructor s-a reprofilat în preot

Şi cel mai mare dintre fraţi, George, a îmbrăţişat hainele preoţeşti chiar dacă mai mulţi ani a fost constructor. La vârsta de 33 de ani s-a lăsat de meserie, dar spune că nu a regretat nici un moment alegerea făcută. „Am făcut totul din inimă, am ridicat 5 biserici şi sper ca familia noastră să-L slujească pe Dumnezeu încă mulţi ani de acum încolo. Practic, noi ne purtăm unii pe alţii pe braţele rugăciunii”, a mărturisit George Mihoc.

 El este şi primul pensionar din familie. Acum are 66 de ani, iar acum un an a renunţat la meserie. Nu însă definitiv. În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua de Sf. Dumitru, familia Mihoc se adună pentru a-şi plânge morţii. A fost aleasă această dată pentru că în urmă cu 11 ani se stingea Nicolae Mihoc, tatăl, bunicul şi străbunicul actualilor preoţi. 

Preot în parohia din Berlin

Dintre membrii familiei Mihoc care au îmbrăcat hainele preoţeşti nu toţi sunt acum în ţară. O parte dintre ei au parohii în străinătate. În SUA au ajuns doi dintre membrii familiei, în Italia este unul, iar în Germania al patrulea. Fiecare se străduieşte să ajungă la Suceava în octombrie. Constantin Mihoc are acum 47 de ani, iar de 8 ani slujeşte la Berlin. În acest interval nu a lipsit niciodată de la reuniunea de familie. „Cei din ţară se întâlnesc mai des, cu ocazia nunţilor, a botezurilor sau la înmormântări. Noi, cei din străinătate, nu putem ajunge atât de des pe cât ne-am dori, dar măcar o dată pe an facem acest efort”, a precizat Constantin Mihoc.

Slujbă de familie

Slujba de ieri a fost oficiată în biserica situată la intrarea în municipiul Suceava dinspre Şcheia. A fost ctitorită de Dimitrie Mihoc, cel mai mic membru al familiei, şi deserveşte 32 de case din Sf. Ilie. „E o parohie mică, iar biserica o folosim uneori, cum e şi în acest caz, pentru familie”, a spus Dimitrie Mihoc. Din cei 30 de preoţi ai familiei, ieri s-au adunat 11. În rest, biserica s-a umplut cu membrii familiei Mihoc, deloc puţini la număr. Dintre cei care au asistat la slujbă nu a lipsit Aglaia Mihoc. Ajunsă la venerabila vârstă de 87 de ani, femeia se deplasează cu ajutorul unei cârje. Nu este însă un efort prea mare faţă de bucuria de a-şi vedea familia adunată la un loc. Recunoaşte că nu-i ştie pe toţi cei din neamul ei, mai ales pe cei mai tineri. „La început mi s-a părut cam ciudat că familia noastră are aşa de mulţi preoţi, dar acum m-am învăţat. Poate că e o binecuvântare din partea lui Dumnezeu”, a declarat Aglaia Mihoc. Nici ea şi nici copiii ei nu pot afirma dacă este cea mai numeroasă familie de preoţi. Pot spune însă că Dumnezeu le-a intrat în case şi aceasta este cea mai mare bucurie a lor.

Patru dintre ei sunt pictori de biserici

Dacă cei mai mulţi dintre membrii familiei Mihoc au ajuns preoţi, alţii au ales o altă meserie. Ce-i drept nu prea îndepărtată de cele sfinte. Sunt pictori de biserici. Este vorba de 3 copii şi un nepot de-al „veteranului” familiei, George Mihoc. Aceştia lucrează deja la pictarea a 3 biserici, printre care şi una din Sibiu, ridicată de primul dintre preoţii familiei. Cât priveşte planurile de viitor, se doreşte ca în locaţia actualei biserici, unde se adună familia, să fie construită o altă biserică mai mare, iar actuala clădire să rămână o capelă.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soldaţii lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 2145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Soldaţii lui Dumnezeu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei