Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2007 - Anul XII, nr. 248 (3623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Optimism

„Suntem pregătiţi să câştigăm toate alegerile care vin”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Domnule preşedinte, a început numărătoarea inversă pentru alegerile europarlamentare. Ce măsuri aţi luat pentru a atinge procentul de 35% pe care vi l-aţi propus?

E foarte adevărat că a început numărătoarea inversă. Luni, 22 octombrie, la Bucureşti, va fi şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare unde, în prezenţa reprezentanţilor din toate organizaţiile din ţară, va fi lansată în mod oficial lista PD pentru alegerile europarlamentare. Organizaţia Judeţeană  Suceava a PD este pregătită pentru a începe în mod oficial campania electorală. Ţinta noastră este de a câştiga în judeţul Suceava alegerile pentru Parlamentul European şi de a obţine un rezultat în zona mediei pe care o va înregistra PD la nivel naţional.

Ce rol vor avea parlamentarii PD de Suceava în această campanie?

Nu putem spune că parlamentarii noştri vor avea un rol special în judeţul Suceava. Fiecare militant al PD va avea sarcini precise, în funcţie de nivelul pe care se află în cadrul organizaţiei. Ţinând cont de faptul că parlamentarii noştri sunt vicepreşedinţi ai organizaţiei judeţene a partidului, vor avea sarcinile stabilite pentru fiecare membru din Biroul Permanent Judeţean. Conform statutului, vor răspunde de zone concrete şi de un număr de localităţi din judeţ.

„Ţinta noastră la europarlamentare este să obţinem în judeţ un scor la nivelul mediei pe ţară”

Europarlamentarele reprezintă un test important pentru partidele politice, însă alegerile locale sunt cele care vă vor poziţiona la nivelul judeţului. Liberalii au declarat, recent, că mizează pe 25-30 de primari. Care este ţinta PD?

Consider că şi alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un test extrem de important pentru că, practic, este un vot politic, se votează o listă, se votează partidele pe listă. Sunt oamenii care vor reprezenta România în Parlamentul European, deci alegerile europarlamentare reprezintă un test politic extrem de important, drept pentru care noi ne concentrăm ca atare.

Nu putem minimaliza nici alegerile locale de anul viitor, care reprezintă, la rândul lor, un test politic referitor la voturile care vor fi obţinute pentru Consiliul Judeţean şi la cele pentru consiliile locale şi primării. Deja ne pregătim pentru locale. Suntem în stadiul în care facem sondaje de opinie în principalele localităţi, atât urbane cât şi rurale, astfel încât să putem trage concluziile cele mai obiective în legătură cu oamenii care ne vor reprezenta pe liste şi cu candidaţii pentru funcţiile de primar.

Sigur că ar fi foarte bine ca acel procent pe care noi scontăm să-l avem, peste 30%, ca vot politic, să fie susţinut de un procent similar, referitor la numărul de primării pe care să le câştigăm.

Primăria municipiului Suceava rămâne cea mai importantă redută de cucerit la alegerile de anul viitor. Are Partidul Democrat armele necesare pentru a începe asediul?

Într-adevăr, municipiul Suceava este cel mai reprezentativ din punct de vedere electoral în alegerile locale. Suntem în stadiul în care PD îşi concepe strategia şi modul de abordare a alegerilor locale de anul viitor, din luna iunie.

Ştiţi foarte bine că PD şi-a reorganizat structura locală, există un nou Birou, cu personalităţi şi oameni de valoare. Acesta a fost un prim pas. Urmează ca, imediat în primele luni ale anului viitor, să lansăm în mod oficial candidatul nostru pentru funcţia de primar. Bineînţeles, la bază va sta un sondaj de opinie pe care îl vom face în luna februarie.

„Domnul Băişanu nu şi-a declarat intenţia de a candida la Primăria Sucevei din partea PD”

În ce măsură va hotărî sondajul de opinie stabilirea unui candidat într-o localitate sau alta?

Sondajul de opinie este principalul element pe care noi contăm în alegerea candidaţilor noştri la funcţia de primar. Acele sondaje de opinie, noi le vom face strict pentru uz intern, strict pentru a aborda strategia noastră de la o localitate la alta, pentru că ştim foarte bine că fiecare comunitate în sine are un specific.  În funcţie de ceea ce va rezulta din sondajele de opinie vom aborda strategia şi, în acelaşi timp, vom numi şi candidaţii de primar în cele 114 localităţi.

Sondajul îl consider determinant în alegerea nu numai a candidatului de primar, ci şi a candidaţilor pe listele de consilieri.

Se vorbeşte de candidatura actualului subprefect Alexandru Băişanu pentru primăria Sucevei din partea PD. E posibil aşa ceva?

Domnul Băişanu este înalt funcţionar public, este unul dintre subprefecţii judeţului, postură care nu-i conferă calitatea de a face politică. Este o personalitate recunoscută, însă nu şi-a declarat intenţia de a candida din partea PD pentru funcţia de primar al municipiului Suceava.

Nu cu mult timp în urmă aţi anunţat înscrieri surpriză în PD. Unde sunt surprizele?

Sunt surprize. Sunt surprize deja declarate, o parte dintre persoanele care au intrat foarte curând în PD şi au obţinut funcţii în Organizaţia Municipală Suceava, sau persoane care au intrat în PD în Organizaţia Oamenilor de Afaceri. În acelaşi timp, există o serie de personalităţi cărora încă nu le putem declara calitatea de membru al PD, pentru că nu este momentul.

„Directorii noştri nu ar putea lăuda guvernul pentru că s-ar descalifica”

Liberalii au dat semnale foarte clare că nu-i mai doresc pe directorii PD în fruntea instituţiilor. Recent, preşedinta Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, Angela Zarojanu, le recomanda să iasă şi să laude guvernul, ameninţând că în caz contrar vor avea probleme. Cum vedeţi această situaţie?

E o doleanţă a doamnei Zarojanu, pe care, privind dinafară, nu ca persoană implicată la nivelul conducerii PD,  eu o înţeleg pe undeva, însă membrii PD care deţin funcţii în unităţile deconcentrate nu ar putea să facă astfel de declaraţii, în sensul susţinerii actualului guvern, pentru că s-ar descalifica.

 Spun asta, pentru că s-a văzut în ultima vreme câte probleme, dacă vreţi speciale, pun membrii Guvernului Tăriceanu. Spre exemplu, fostul ministru al agriculturii, implicat într-un mare scandal de trafic de influenţă şi luare de mită, sau ministrul justiţiei, acuzat de abuz în serviciu, Paul Păcuraru, pentru luare de mită, deci sunt probleme pe care niciodată un guvern din România nu le-a avut. Sunt probleme pe care eu le consider reale şi nu manevre politice, pentru că ar fi absurd ca un guvern sau un partid care se află la guvernare să fie urmărit de scenarii politice. În concluzie, în mod sigur PD, prin reprezentanţii săi în unităţile deconcentrate, nu va avea o astfel de atitudine, de a lăuda actuala guvernare.

Tot liberalii spuneau că sunt directori ai PD care dau semne că ar vrea să treacă la PNL pentru a-şi păstra fotoliile. Aveţi cunoştinţă de aşa ceva?

Nu am cunoştinţă de o asemenea atitudine şi ar fi absurd să se întâmple un astfel de demers, pentru că toţi membrii PD care sunt în aceeaşi situaţie sunt oameni remarcabili, atât prin atitudinea lor politică, cât şi prin cea profesională.

„Actuala guvernare este total nepotrivită pentru România”

Cum se văd ultimele evenimente politice de la nivel naţional în plan local?

În plan local, ca şi la nivel naţional, PD are aceeaşi poziţie, considerând actuala guvernare total nepotrivită pentru România. Total nepotrivită pentru că, prin tot ceea ce se întâmplă în fiecare minister în parte, se remarcă un total neprofesionalism. Spun asta pentru că România se află în faţa unei mari „performanţe”, aceea de a trece un an de zile în postura de stat european cu drepturi depline şi de a nu reuşi să atragă nici măcar un euro finanţare. Mai mult, suntem aproape în situaţia de a se introduce clauza de salvgardare pentru agricultură, ceea ce înseamnă că România poate pierde 110 milioane de euro pentru acest sector extrem de important al economiei.

Preşedintele Boc a declarat că PD se va implica la nivel european prin toate pârghiile pe care le are, astfel încât această clauză de salvgardare şi pierderea celor 110 milioane de euro să fie evitate, pentru că până la urmă nu este vorba de Guvernul Tăriceanu, ci de România în general.

Ce credeţi că se va întâmpla în următoarea perioadă, din punct de vedere politic?

Este foarte adevărat că există posibilitatea unui referendum pentru alegerile legislative şi aici mă refer la votul uninominal, acţiune pe care preşedintele Băsescu a declanşat-o încă din primăvara acestui an. Sunt alegerile pentru Parlamentul European, unde văd PD în fruntea eşalonului politic, în sensul în care PD va obţine cel mai mare procent. Totodată, mi-aş dori ca în cel mai scurt timp România să fie guvernată de un alt guvern, bineînţeles guvern în care PD să fie implicat în mod direct.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Suntem pregătiţi să câştigăm toate alegerile care vin”.
 Vizualizări articol: 1298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
„Suntem pregătiţi să câştigăm toate alegerile care vin”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei