Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iun 2015 - Anul XX, nr. 127 (5939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bătaie de joc generalizată

Doctorii de familie, executaţi în masă, alături de pacienţi, de marea reformă a sistemului sanitar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul electronic de validare a serviciilor medicale furnizate pacienţilor aduce la exasperare medicii de familie. Oficialii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii au tot spus că blocajele înregistrate în luna mai, la implementarea cardurilor de sănătate, au fost doar temporare, dar realitatea este cu totul alta. De trei zile, situaţia se repetă. Doctorii nu reuşesc să se conecteze decât cu mare dificultate sau deloc la serverele Casei Naţionale de Sănătate pentru a raporta serviciile furnizate luna trecută şi nici nu pot utiliza cardurile de sănătate ale pacienţilor, aşa cum prevede legea. Sigur că există posibilitatea de a face consultaţii şi fără card, numai că şi acestea trebuie introduse în sistem în maximum 72 de ore pentru a fi validate. Este mai greu cu reţetele compensate şi gratuite deoarece pentru farmacii sistemul offline nu este acceptat, aşa că pacienţii fie îşi cumpără medicamentele, fie pleacă acasă şi revin după ce reţeta pe care le-a prescris-o medicul este validată de sistem. Situaţia este identică în toată ţara, atât în ambulatoriile spitalelor, cât şi la medicii de familie şi la medicii specialişti. Pacienţii reazemă pereţii spitalelor şi cabinetelor ore în şir sau pleacă acasă. Dacă medicul apucă să-i consulte şi să le dea o reţetă offline, la farmacie constată că aceasta este în imposibilitatea de a onora reţeta deoarece nu-i validată electronic. Dacă mai şi mor din cauza lipsei tratamentului, cu atât mai bine pentru sistem: face economie.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, dr. Irina Franciuc, ne-a declarat, ieri, că ”este o bătaie de joc generală” şi că este ”ca pe vremea lui Ceauşescu: la televizor ni se spune o minciună sfruntată, că totul este în regulă şi sistemul funcţionează, dar în realitate nu merge nimic”.

”Plâng lângă calculator. Am cinci feluri de internet, soft performant şi de marţi nu am reuşit să raportez serviciile pe luna mai. Am primit doar mesaje de eroare, ultimul chiar că nu exist ca furnizor de servicii medicale. Sunt în pragul atacului cerebral. Ieri, de la ora 13.00 până la 17.30 am validat cinci servicii. Îmi acceptă o reţetă, a doua nu mai merge. 45 de minute nu funcţionează, o iau de la capăt. A doua merge, a treia nu. Nu mai am nervi”, a spus medicul.

 

 CAS: ”Nu au existat întreruperi, doar timpii de răspuns sunt mai mari”

Acest lucru se repetă la indigo în toate cabinetele medicilor de familie şi ale specialiştilor. Conform legii, în primele cinci zile ale lunii, ei sunt obligaţi să raporteze la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate toate serviciile din luna precedentă. Concomitent, trebuie să ofere consultaţii şi să scrie reţete. Toate, în sistemul electronic, care, asaltat de un asemenea flux de date din toată ţara, cedează.

În spitale, raportarea se face la două entităţi: Școala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Medical, care validează serviciile oferite de spitale din punct de vedere medical, şi la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, care validează sumele pentru decontare. Fluxul mare de date generează aceleaşi probleme ca şi la medicii de familie, mai ales în privinţa reţetelor. Pentru a reuşi să introducă datele în sistem în termenul celor 72 de ore, pentru consultaţiile offline, statisticienii spitalului lucrează după miezul nopţii, altfel unitatea spitalicească nu-şi primeşte banii. Dar dacă în spitale există statisticieni, în cazul medicilor de familie şi al specialiştilor în contract cu CAS ei trebuie să facă totul singuri: consultaţii, reţete, raportări de început de lună pentru luna precedentă şi retrimiterea până la validare a serviciilor pe care le-au furnizat cât sistemul electronic n-a funcţionat.

”Este o bătaie de joc generalizată. Când merge unul, nu merge altul. Mereu este ceva nefuncţional. Asta este marea economie pe care au spus că o fac cu hoţii de doctori?!”, întreabă revoltată dr. Franciuc.

De cealaltă parte, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Suceava afirmă că în sistem nu au existat întreruperi, ci doar ”timpii de răspuns sunt mai mari din cauza fluxului foarte mare de date care se transmite în aceste zile”. Este adevărat că IT-ştii CAS Suceava sunt permanent pe teren pentru a oferi asistenţă medicilor în cazul cardurilor de sănătate blocate sau invalide, dar în ceea ce priveşte timpul de răspuns al serverelor Casei Naţionale şi Școlii Naţionale de Sănătate Publică, ei nu au ce face. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doctorii de familie, executaţi în masă, alături de pacienţi, de marea reformă a sistemului sanitar.
 Vizualizări articol: 3215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doctorii de familie, executaţi în masă, alături de pacienţi, de marea reformă a sistemului sanitar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Iepure cu sos de sardele (rețetă de la 1847) Nu stim ce varsta avea, de-o fi fost maritata ori de-o fi avut copii. Era insa atat de atasata de "iubitele-i eleve", incat in anul 1847 termina de scris pentru ele o prima culegere de retete, care a trecut apoi din mana in mana, sub forma... Citeşte