Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 109 (5316)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Testări gratuite pentru depistarea astmului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un test pentru depistarea astmului, denumit spirometrie, poate fi efectuat gratuit, din această săptămână şi până la finele anului, în anumite cabinete medicale din judeţ. Testările sunt realizate în cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat!”, derulată de  Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul unor companii farmaceutice, în Suceava şi în alte judeţe ale ţării. Testul nu doare şi nu necesită efort, durează cinci minute, iar rezultatul se dă pe loc.

Testările se fac pe baza unei programări telefonice prealabile, iar în municipiul Suceava pot fi solicitate la Centrul Medical Areni - cabinetul dr. Liliana Merchea (programare la tel. 0722 709 783) şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava - ambulatoriul de pneumologie, cabinetele dr. Sorin Nicolae şi dr. Violeta Serdenciuc (tel. 0230 222 098, int. 193).

La Fălticeni, cei interesaţi îşi pot face testul la Dispensarul TBC - dr. Liliana Iftimesei (tel. 0752 126 607), iar la Rădăuţi, la Spitalul Municipal - dr. Lăcrămioara Belibău (tel. 0745 285 547).

 

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie, „astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, dar poate fi controlat”. Ziua Mondială a Astmului a fost marcată anul acesta pe 7 mai, fiind organizată anual în întreaga lume, în scopul „creşterii nivelului de control asupra astmului”.

În 2012, Societatea Română de Pneumologie a desfăşurat „Programul Naţional de Educaţie şi Evaluare în Astm Bronşic şi Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică”, timp de patru luni, în 80 de centre, fiind testaţi 37.036 de pacienţi. Dintre ei, 55% au fost diagnosticaţi cu o boală pulmonară sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare, din care 46% cu astm bronşic şi 54% cu BPOC.

Potrivit specialiştilor, astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie, având drept simptome lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroşate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu şi se poate produce criza de astm, care face ca respiraţia să fie tot mai dificilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Testări gratuite pentru depistarea astmului.
 Vizualizări articol: 3523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 15 voturi
Testări gratuite pentru depistarea astmului4.8515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei