Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 109 (5316)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mastectomia, o soluţie radicală pentru evitarea cancerului

Ablaţia preventivă a ambilor sâni (mastectomie), suferită recent şi de actriţa Angelina Jolie, reprezintă cea mai radicală metodă de prevenire a unui risc ridicat de cancer mamar, pentru acele femei (0,2% din total) care sunt purtătoare ale unor predispoziţii genetice pentru acest tip de cancer.

Riscul ridicat le priveşte în principal pe femeile purtătoare a două mutaţii cunoscute până în prezent, cea genei BRCA1, ca în cazul actriţei Angelina Jolie, şi cea a genei BCRA2: la vârsta de 70 de ani, riscul de a avea un cancer mamar este de 70% pentru prima grupă şi de 50% pentru cea de-a doua, în condiţiile în care doar o femeie din zece, care nu prezintă riscuri deosebite, dezvoltă un cancer mamar înainte de vârsta de 70 de ani, afirmă profesorul Dominique Stoppa-Lyonnet, directorul departamentului de Genetică oncologică din cadrul Institutului Curie din Paris, informează AFP.

Pe lângă riscul de cancer mamar, cele două mutaţii cresc totodată riscul de cancer ovarian înainte de vârsta de 70 de ani, acesta fiind de 40% pentru femeile purtătoare ale mutaţiei BRCA1 şi de 10-20% pentru cele purtătoare ale mutaţiei BCRA2.

Cele două tipuri de cancer apar mai devreme la femeile care prezintă aceste predispoziţii genetice, cu o vârstă medie de diagnosticare de 45 de ani pentru cancerul mamar, comparativ cu vârsta de 60 de ani în cazul populaţiei generale. Evoluţia acestor cancere este în general mai rapidă, iar rata de recidivă este mai ridicată.

Pentru aceste femei, medicii nu au altă opţiune, pentru moment, decât o supraveghere medicală intensivă pentru a depista şi a trata cancerul cât ai devreme posibil, sau extirparea sânilor sau a ovarelor în scop preventiv.

"Opţiunea unei extirpări preventive a sânilor reprezintă o decizie sfâşietoare pentru femei, inclusiv pentru Angelina Jolie, dar noi ştim că aceasta este o metodă esenţială pentru a salva vieţi", a declarat Delyth Morgan, coordonatoarea campaniilor britanice împotriva cancerului la sân.

Dubla mastectomie constă în extirparea în totalitate a celor două glande mamare, adică a sânilor, a areolelor şi a mameloanelor, cu păstrarea pielii.

Această intervenţie chirurgicală nu reprezintă însă un panaceu: deşi operaţia este mai eficientă decât monitorizarea medicală, ea nu elimină complet riscul de cancer la sân, dar îl reduce totuşi considerabil, "cu peste 90%", potrivit Institutului Curie.

"Este o chirurgie grea, care nu este lipsită de riscuri. Decizia trebuie dublată de un sprijin constant în timp", notează medicul Stoppa-Lyonnet, potrivit căruia, în Franţa, doar 5% dintre femeile predispuse la cancer mamar aleg mastectomia. În Olanda, acest procent este de 30-40%.

Cele mai multe dintre franţuzoaicele vizate optează pentru o supraveghere medicală specială care constă în general în trei examene anuale - un examen RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică), o mamografie şi o ecografie - începând cu vârsta de 30 de ani.

În schimb, ele optează în procent de 30-40% pentru o ablaţie preventivă de ovare, o intervenţie recomandată de autorităţile medicale din cauza dificultăţii de detectare a acestui tip de cancer într-un stadiu incipient.

Pentru a detecta genele defectuoase, un test genetic - care costă aproximativ 2.000 de euro şi este rambursabil în anumite ţări, precum Franţa - este propus femeilor care prezintă acest risc, adică acelor persoane cu un istoric familial sau personal marcat de cancer mamar sau ovarian.

Este vorba în special de femei ale căror rude apropiate (mame, mătuşi, surori) au fost diagnosticate cu cancer mamar sau cancer ovarian înainte de vârsta de 50 de ani.

"Mutaţia se transmite în 50% din cazuri, iar bărbaţii pot să o transmită chiar dacă la ei aceasta nu se manifestă", au explicat cercetătorii francezi.

Prezenţa acestei mutaţii nu echivalează obligatoriu cu declanşarea cancerului. "Poţi să fii purtător al acestei gene şi să nu faci niciodată cancer", spun ei. În ceea ce priveşte riscurile de dezvoltare a cancerului, "acestea depind şi de alţi factori, mai ales de cei de mediu".

Angelina Jolie nu este prima vedetă de la Hollywood care a recurs la mastectomie, în ultimii ani alte două actriţe celebre - Christina Applegate şi Kathy Bates - alegând aceeaşi metodă preventivă pentru a diminua riscul de cancer mamar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mastectomia, o soluţie radicală pentru evitarea cancerului.
 Vizualizări articol: 916 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mastectomia, o soluţie radicală pentru evitarea cancerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei