Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 aug 2012 - Anul XVII, nr. 189 (5094)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În primul semestru

150 de persoane, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

150 de persoane, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în primele şase luni ale anului în spitalele din judeţ după ce au contractat diverşi microbi în timp ce erau internate. Aşa indică o situaţie întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi dată publicităţii, ieri, de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu. Potrivit documentului, în primul semestru, 15 copii, printre care şi nouă nou-născuţi,s-au ales cu o infecţie intraspitalicească. Datele contabilizate de DSP nu reflectă însă realitatea, spune dr. Cătălina Zorescu, potrivit căreia numărul îmbolnăvirilor pe perioada internării ar fi cu mult mai mare dacă medicii le-ar raporta corect.

Evidenţele DSP, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în primele şase luni ale anului, din numărul total de persoane externate, de 48.338, 150 s-au ales cu o altă boală în timp ce se aflau în spital. Astfel, în intervalul ianuarie-martie, 91 de oameni au contractat infecţii nosocomiale (intraspitaliceşti), rata de îmbolnăvire fiind de 0,36%, în timp ce în intervalul aprilie-iunie, numărul celor care pe parcursul internării au dobândit o nouă boală a fost de 59 (0,25% din numărul total de persoane externate).

 

Infecţiile respiratorii, urinare, digestive şi de plagă chirurgicală, printre cele mai frecvente

Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare. În primul semestru, din cele 150 cazuri de infecţii nosocomiale raportate la DSP, majoritatea, respectiv 72, erau infecţii respiratorii. Restul au fost infecţii de plagă chirurgicală (23), urinare (19), digestive (17), cutanate (12), ale organelor genitale la femei (4). Într-un caz a fost vorba de infecţii după injecţii şi puncţii, iar în două cazuri de „alte tipuri” de infecţii.

 

Secţiile în care se înregistrează cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti

Concret, din totalul de 150 cazuri de infecţii intraspitaliceşti, 15 au fost înregistrate în secţiile de Pediatrie, unde situaţia se prezintă în felul următor: nouă infecţii respiratorii, patru digestive, una cutanată şi una încadrată la alte tipuri. În maternităţi au fost consemnate nouă cazuri de infecţii nosocomiale, toate cutanate. La Obstetrică au fost înregistrate 13 cazuri de infecţii intraspitaliceşti, dintre care cinci urinare, patru ale organelor genitale şi patru de plagă chirurgicală. La Ginecologie au fost consemnate tot 15 cazuri de infecţii nosocomiale, dintre care opt urinare, patru ale organelor genitale şi trei de plagă chirurgicală. La Chirurgie au fost semnalate 11 cazuri de infecţii intraspitaliceşti, zece de plagă chirurgicală şi una respiratorie. La Anestezie şi Terapie Intensivă au fost consemnate trei infecţii intraspitaliceşti, toate de plagă chirurgicală.

La Dializă nu a fost raportat nici un caz de infecţie nosocomială, în timp ce la „alte secţii” au fost raportate 94 de îmbolnăviri, după cum urmează: 62 de infecţii respiratorii, 13 digestive, 11 urinare, patru de plagă chirurgicală, două cutanate şi câte una după injecţii şi puncţii şi încadrate la „alte” tipuri.

 

Raportarea infecţiilor contractate pe perioada internării, „literă de lege” în alte state

”Cele 150 de cazuri de infecţii nosocomiale au fost izolate, corect diagnosticate şi tratate. Totuşi, acest număr de îmbolnăviri nu este real, fiind vorba de o raportare deficitară din partea medicilor”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu.

De menţionat că, în alte ţări, raportarea infecţiilor nosocomiale este literă de lege, pe când la noi acestea se ascund de teama unor aşa-zise repercusiuni, chiar dacă se ştie că infecţiile contractate pe perioada internării reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 150 de persoane, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 de persoane, printre care şi nou-născuţi, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei