Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mar 2012 - Anul XVII, nr. 50 (4955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proteze de şold necorespunzătoare, folosite la sute de mii de pacienţi din întreaga lume

Sute de mii de pacienţi din lumea întreagă ar putea fi expuşi unor niveluri ridicate de metale toxice din cauza protezelor de şold defectuoase, în timp ce riscul era cunoscut, afirmă, în urma unei anchete comune British Medical Journal (BMJ) şi BBC, relatează AFP.

Cotidianul francez Le Figaro arată, la rândul său, că protezele de şold ASR fabricate de DePuy Orthopaedics, filiala companiei americane Johnson & Johnson, retrase de pe piaţa australiană şi americană în 2009, au continuat să fie vândute în Franţa până în iulie 2010.

"Scandalul protezelor de şold ASR ar fi trecut aproape neobservat dacă gigantul american Johnson & Johnson nu şi-ar fi aprovizionat contul cu trei miliarde de dolari în aşteptarea proceselor viitoare", scrie Le Figaro.

Protezele de şold, ca şi implanturile mamare, sunt echipamente medicale şi nu sunt supuse aceloraşi constrângeri ca medicamentele pentru introducerea lor pe piaţă.

Protezele ASR în cauză au particularitatea de a avea suprafaţa articulară metal-metal, un model recunoscut ca fiind mai rezistent decât alte asocieri pe bază de ceramică, dar care are inconvenientul de a elibera ioni metalici în urma fricţiunii.

Acestea au arătat, de asemenea, că necesitatea unei noi intervenţii este mai mică decât în cazul altor proteze.

BMJ arată că "nu este nimic sigur în privinţa toxicităţii ionilor metalici în corp", dar sugerează că un astfel de nivel de incertitudine nu ar fi acceptabil pentru un medicament.

"Implantul de proteză de şold este una dintre marile reuşite ale medicinei moderne", a declarat doctorul Fiona Godlee, redactor-şef al BMJ. "Dar combinaţia unei reglementări necorespunzătoare şi a unui mercantilism nelimitat a cauzat un rău real pentru un număr mare de pacienţi din lume", a subliniat ea. "Ar fi trebuit să fie informaţi în privinţa riscurilor, aşa cum au fost fabricanţii şi autorităţile de reglementare, dar nu li s-a spus nimic", a regretat ea.

"Metodele de reglementare în privinţa dispozitivelor medicale par mai degrabă din anii '50 decât din secolul XXI", a afirmat, la rândul său, profesorul Nick Freemantle (University College din Londra), citat de BMJ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proteze de şold necorespunzătoare, folosite la sute de mii de pacienţi din întreaga lume.
 Vizualizări articol: 782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proteze de şold necorespunzătoare, folosite la sute de mii de pacienţi din întreaga lume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei