Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iun 2011 - Anul XVI, nr. 128 (4726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertizare

OMS consideră că folosirea telefonului mobil "poate fi cancerigenă"

Experţii internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au anunţat, marţi, că folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă, pledând pentru folosirea sistemelor hands-free şi a mesajelor de tip text (sms), informează AFP.

"Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt suficient de puternice pentru a justifica" o clasificare a folosirii telefonului mobil în clasa acţiunilor "ce pot fi cancerigene pentru om", a declarat Jonathan Samet, preşedintele grupului de lucru care a cuprins 30 de experţi OMS, reuniţi timp de opt zile la Lyon (Franţa).

Aceşti experţi s-au reunit sub egida Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), o agenţie a OMS, pentru a studia riscurile de apariţie a cancerului din cauza "câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă". Ei au analizat toate studiile realizate pe această temă.

Decizia s-a bazat pe "studii epidemiologice arătând un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil", a declarat Jonathan Samet.

Această clasare înseamnă "că este posibil să existe un risc, iar noi trebuie să supraveghem de aproape legătura dintre telefoanele mobile şi riscul de cancer", a declarat Samet.

 

Măsuri pentru a reduce nivelul de expunere

În opinia lui Gérad Lasfargues, directorul general adjunct de la Agence de Sécurité Sanitaire de l'Environnement (ANSES), sistemul de clasare folosit de CIRC era până acum neaplicabil (sau "neclasabil în ceea ce priveşte riscul de cancer pentru om"). Noua clasare este identică cu cele adoptate pentru vata de sticlă şi pentru vaporii de benzină.

"Este important ca studii suplimentare să fie realizate pentru a analiza efectele avute de utilizarea intensivă, pe termen lung, a telefoanelor mobile", a declarat Christopher Wild, directorul CIRC.

"În aşteptarea unor astfel de noi informaţii, este important să luăm măsuri pragmatice pentru a reduce nivelul de expunere (la aceste unde)", a adăugat Wild.

Kurt Straif, expert CIRC, a evocat mijloacele de a reduce nivelul de expunere.

"Ceea ce probabil antrenează cel mai mare nivel de expunere este folosirea mobilului pentru apeluri. Dacă le utilizaţi pentru sms-uri sau cu un kit hands-free pentru apeluri veţi obţine o scădere de 10 ori a gradului de expunere", a adăugat el.

Experţii estimează că, deşi există o posibilă legătură între gliomuri şi neurinomul acustic, nu este posibil să se tragă aceeaşi concluzie şi pentru alte tipuri de cancer.

 

Telefoanele moderne au o emisie mult mai scăzută în comparaţie cu cele vechi

Grupul de lucru nu a cuantificat riscul. Opinia profesorului Lasfargues se bazează pe un studiu realizat de Interphone, ce a analizat efectele avute de folosirea telefonului mobil până în 2004 şi a arătat o creştere cu 40% a riscului de apariţie a gliomurilor la cei mai mari utilizatori (în acea perioadă, definiţi ca utilizând aparatul, în medie, 30 de minute pe zi, timp de 10 ani).

Robert Baan, cercetător la CIRC, a subliniat dificultatea acestui demers, bazându-se pe un studiu relativ vechi. "Trebuie să fim atenţi atunci când vorbim despre utilizatori mari, deoarece datele epidemiologice au o vechime de 10 ani. Între timp, tehnologia a evoluat foarte mult, iar telefoanele moderne au o emisie mult mai scăzută în comparaţie cu cele vechi. Există o îmbunătăţire a tehnologiei, dar şi o creştere a utilizării şi este dificil să se stabilească un echilibru între cele două elemente", a adăugat el.

Experţii, care studiază riscurile generate şi de alte câmpuri electromagnetice, precum radarele, microundele, emiţătoarele de radio şi televiziune sau telecomunicaţiile fără fir, au considerat că dovezile prezentate în aceste cazuri au fost insuficiente.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului OMS consideră că folosirea telefonului mobil "poate fi cancerigenă".
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OMS consideră că folosirea telefonului mobil "poate fi cancerigenă"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei