Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2011 - Anul XVI, nr. 116 (4714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindromul picioarelor neliniştite

Cu toate ca sindromul picioarelor neliniştite a fost identificat şi recunoscut încă de la începutul secolului al XVII-lea, el a fost documentat pentru prima dată abia în anul 1945, de către neurologul suedez Karl-Axel Ekbom.

Pacienţii care suferă de acest sindrom resimt stări de disconfort la nivelul membrelor inferioare şi o tendinţă necontrolabilă de a le mişca mereu. Persoanele de sex feminin, sunt mai frecvent afectate decât bărbaţii şi, în general, la vârste de peste 45 de ani. Principalul simptom al sindromului picioarelor neliniştite este nevoia imperioasă de a mişca picioarele, determinată uneori de furnicături sau înţepături la nivelul membrelor inferioare. În cazul unor persoane, simptomatologia se agravează mai ales seara, putând determina insomnii, coşmaruri. Astfel, perioadele de odihnă în timpul zilei sau consumul stimulentelor, spre exemplu al cofeinei, înainte de culcare, nu sunt recomandate.

De obicei, aceste manifestări apar în repaus, în poziţia culcat, şezut sau în timpul somnului, fiind ameliorate pentru o perioadă scurtă prin mişcare.

Multe dintre persoanele cu sindromul picioarelor neliniştite prezintă şi disfuncţia de mişcare periodică a picioarelor, o mişcare involuntară, spasmodică, ce apare în timpul nopţii.

Cauzele bolii nu sunt elucidate de către specialişti. Cei mai mulţi terapeuţi, avansează teoria că apariţia sindromului picioarelor neliniştite ar fi legat de un echilibru perturbat al unei substanţe chimice la nivel cerebral, substanţa numită dopamină. Aceasta se secretă în mod natural şi are, printre altele, un  rol important în coordonarea mişcărilor. Nivelul dopaminei scade seara, aceasta explicând de ce simptomele sindromului picioarelor neliniştite se agravează în acest interval de timp. O altă cauză ar fi, deficitul de fier, element care are un rol important în producţia de dopamină.

Multe dintre formele de manifestare ale sindromului picioarelor neliniştite, sunt uşoare şi nu necesită tratament. Acestea pot fi ameliorate prin câteva şedinţe de terapie antistres, corelate cu administrarea de suplimente naturiste.

Tratamentele pentru sindromul picioarelor neliniştite presupun evitarea consumului de alcool, cafea şi tutun, terapeuţii recomandând renunţarea definitivă la ţigări. Efectuarea unor exerciţii yoga, exerciţii pentru deblocarea meridianelor energetice, dar nu în preajma orelor de somn, este de asemenea recomandată.

Alte metode presupun masajul membrelor inferioare cu uleiuri volatile naturale, aplicarea de comprese cu apă caldă sau rece la nivelul acestora, efectuarea unor băi calde seara asociate cu şedinţe periodice de relaxare progresivă.

 

Psih. Mihai MOISOIU 

psiholog – psihologie clinică

terapeut - terapii alternative

tel: 0753937223

e-mail: training.reality@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindromul picioarelor neliniştite.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Sindromul picioarelor neliniştite4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei