Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 apr 2010 - Anul XV, nr. 92 (4383)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Depresia - semne

Această afecţiune se manifestă prin stări acute de copleşire emoţională, apatie totală, descurajare, care sunt însoţite de simptome precum: oboseală cronică, insomnii, lipsa poftei de mâncare, constipaţia, migrenele, afecţiuni cardiace, dureri de şale, dereglarea ciclului menstrual la femei, scăderea tonusului corporal.

Bolnavul de depresie e chinuit de puternice sentimente de vină şi autoreproşuri, şi se străduieşte permanent să refacă lucrurile în bine. Cuvântul depresie vine de la latinescul “deprimo”, care înseamnă a oprima, a înăbuşi, a reprima, a înfrânge, a reţine. De aici ne punem întrebarea, de ce anume se simte copleşit bolnavul de depresie, sau ce anume reprimă el în sine.

Agresivitatea nedirecţionată în afară se transformă în durere corporală, iar agresivitatea suprimată la nivel psihic duce la depresie. Dacă ea este blocată în procesul ei de exteriorizare, se va îndrepta spre interior, şi va transforma persoana din emiţător în receptor. Agresivitatea îndreptată asupra propriei persoane îşi găseşte expresia cel mai limpede în suicid. Aici trebuie pusă întrebarea, faţă de cine erau de fapt îndreptate intenţiile de ucidere.

Depresia reprezintă forma cea mai evidentă de respingere a responsabilităţii. Bolnavul de depresie, practic, nu mai acţionează ci vegetează. El se teme să preia anumite responsabilităţi. Din aceste motive, depresia apare atunci când, persoana trebuie să treacă într-o nouă etapă a vieţii, unde se va confrunta cu experienţe noi. Tot ceea este plin de viaţă, cum ar fi: mişcarea, alternanţa, sociabilitatea, şi comunicarea sunt sustrase bolnavului de depresie, având loc manifestări orientate spre polul opus: apatie, încremenire, singurătate, gânduri referitoare la moarte.

Conflictul propriu-zis constă în teama la fel de mare atât faţă de viaţă cât şi faţă de moarte. Viaţa activă de zi cu zi, aduce cu sine sentimentele de vină şi responsabilitate – însă tocmai pe acestea pacientul caută să le evite.

 

Mihai MOISOIU

psiholog

telefon:0753223

www.nearyou.eu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depresia - semne.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Depresia - semne5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei