Eficienţa unei cure de slăbire ar putea fi o chestiune de moştenire genetică şi nu ar ţine neapărat de respectarea strictă a unei diete alimentare, cel puţin acesta este rezultatul unui studiu efectuat de cercetătorii americani. Aceştia susţin că unele femei sunt programate genetic să aibă succes în încercarea de a slăbi prin diverse metode, programe şi diete, în schimb, altele întâmpină dificultăţi în acest demers.
Descoperirile făcute în cadrul acestui studiu ar putea explica de ce unele persoane reuşesc să slăbească adoptând dieta Atkins, bogată în grăsimi, în timp ce altele scapă mai repede de kilogramele în plus consumând alimente bogate în carbohidraţi.
O echipă de cercetători de la Universitatea americană Stanford a tras această concluzie în urma unui experiment în cadrul căruia a luat mostre de ADN de la peste 100 de femei supraponderale care au încercat să slăbească adoptând diverse tipuri de dietă. Oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul femeilor, căutând în special cinci gene asociate cu felul în care organismul utilizează grăsimile şi carbohidraţii în cadrul metabolismului. S-a constatat că femeile care adoptaseră un regim alimentar care se potrivea cu genotipul lor (totalitatea proprietăţilor ereditare ale organismului) au reuşit să slăbească în medie şase kilograme pe parcursul unui an, ceea ce a însemnat rezultate de trei ori mai bune decât ale celorlalte femei. Doamnele şi domnişoarele care aleseseră dieta adaptată moştenirii lor genetice îşi reduseseră dimensiunile în medie cu cinci centimetri, adică dublu faţă de celelalte femei.
„Diferenţele între rezultatele persoanelor care au urmat o dietă adaptată genotipului şi rezultatele celor care nu au ţinut seama de genotip sunt semnificative. Studiul nostru, bazat pe compatibilitatea dietei cu genotipul, este primul de acest gen realizat vreodată”, a precizat profesorul Christopher Gardner, conducătorul studiului. Acesta a mai spus că folosirea informaţiilor genetice este importantă prin faptul că va contribui la rezolvarea problemei recurente a supraponderabilităţii şi obezităţii, o chestiune care afectează societatea în mod negativ.