Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 apr 2010 - Anul XV, nr. 85 (4376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stil de viaţă

Durerile de cap şi armonizarea simţirii cu raţiunea

Capul reprezintă instanţa superioară a edificiului nostru corporal şi locul unde sunt la ele acasă, raţiunea, înţelegerea şi gândirea.

Durerea de cap datorată tensionărilor, stresului, încordării fizice şi psihice apare în situaţiile de viaţă în care omul este supus cerinţelor în vederea atingerii unor performanţe, în situaţiile de ascensiune critică la nivel social, profesional ce îl suprasolicită.

În spatele durerii de cap, găsim adesea o persoană ambiţioasă, perfecţionistă, care încearcă să se impună şi să urce indiferent de piedici în ierarhia socială.

 

Echilibru între simţire şi gândire

Omul are doi centri: cel al simţirii şi cel al gândirii. În perioada actuală, s-a dezvoltat mult centrul raţiunii în detrimentul celui al trăirilor, emoţiilor, inimii. Nici unul din cei doi centri nu este mai deosebit decât celălalt, şi nu trebuie ca cineva să aleagă să îl dezvolte pe unul în defavoarea celuilalt, ci să caute permanent să menţină echilibrul între aceştia.

În majoritatea cazurilor ne implicăm funcţiile gândirii noastre raţionale, pentru protecţia eului nostru şi încercăm să ne poziţionăm cu încăpăţânare împotriva destinului nostru, pentru a ne asigura dominanţa ego-ului. Capului nu îi este îngăduit să se desprindă prea mult de partea de jos, de inimă, de rădăcinile sale şi astfel, mereu, aceste ascensiuni şi lupte pentru supremaţie sunt sortite eşecului.

Este indicat ca, din când în când, să ne mai pierdem capul şi să nu mai judecăm la rece totul, însă datorită umbrelor inconştientului (frustrări, frici, etc.), vom căuta să ignorăm sentimentele „iraţionale” cum ar fi iubirea, care periclitează serios raţiunea. Majoritatea oamenilor ar trebui să reuşească să diminueze influenţa raţiunii, odată cu apariţia iubirii şi dacă ei nu reuşesc... apar durerile de cap.

 

Desprinderea de „eu vreau”

Durerea de cap ne semnalizează că raţionamentele, aspiraţiile şi implicările noastre sunt incorecte. Ea dă semnalul de alarmă atunci când ne chinuim, ne zdrobim capul cu reflecţii sterile pentru a ne asigura supremaţia şi siguranţa faţă de surprizele vieţii.

Durerea de cap este o modalitate de a semnala nevoia de desprindere de ”eu vreau”, de orice ambiţie şi de orice fixism. Uneori trec ani, în care semnalele de avertizare se succed neobservate, timp în care se cercetează fel de fel de simptome şi posibile diagnostice şi se consumă sacoşe de analgezice. Doar puţini reuşesc să sesizeze nevoia de curgere către în jos, către rădăcinile noastre, de armonizare a minţii în inimă. Ei sunt cei care se vor îndrepta, poate, spre realizări mai mari şi mai pe deplin savurate.

Mihai MOISOIU
psiholog
telefon:0753223
www.nearyou.eu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Durerile de cap şi armonizarea simţirii cu raţiunea.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Durerile de cap şi armonizarea simţirii cu raţiunea1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei