Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2009 - Anul XIV, nr. 289 (4275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O anomalie cromozomială s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer

O anomalie cromozomială, numită aneuploidie, s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat în SUA, care confirmă o ipoteză formulată de mult timp de oamenii de ştiinţă, informează AFP.
Aneuploidia împiedică celulele organismului să aibă numărul obişnuit de cromozomi, iar în cazul oamenilor, numărul cromozomilor conţinuţi de celulele canceroase este, în majoritate a cazurilor, anormal.
Oamenii de ştiinţă bănuiau de multă vreme că dezvoltarea tumorilor este provocată de mutaţii genetice, care se fac vinovate de o separare defectuoasă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare, au explicat cercetătorii de la Mayo Clinic din SUA.
"Bazându-ne pe noi modele, testate iniţial pe şoareci, aplicate apoi pe diverse forme de cancer la oameni, am reuşit să demonstrăm că aneuploidia conduce la declanşarea cancerului şi am reuşit să elucidăm, totodată, modul în care se realizează acest proces", a declarat Jan van Deursen, principalul autor al studiului.
În timpul testelor pe şoareci, cercetătorii au descoperit că o celulă este mai puţin capabilă să distrugă o tumoare dacă separarea fiecărui cromozom din celulă (mitoză) este incompletă sau dacă se încheie prin lipsa unui cromozom.
"Celulele îşi pierd astfel capacitatea de a se debarasa de tumori, fapt care face parte din sistemul imunitar", a explicat Bob Nellius, purtător de cuvânt al Mayo Clinic. "E ca şi cum aţi pierde programul antivirus al computerului dumneavoastră. Celula îi spune cancerului: «Vino să mă prinzi»", a adăugat aceeaşi sursă.
Printre formele de cancer asociate cu aneuploidia, studiul citează cancerul de colon şi cancerul sistemului limfatic.
Rezultatele acestui studiu, care ar putea pune punct unei lungi dezbateri care a durat zeci de ani - aceea dacă aneuploidia duce la cancer sau este provocată de acesta -, sunt publicate în revista Cancer Cell.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O anomalie cromozomială s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O anomalie cromozomială s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei