Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2009 - Anul XIV, nr. 289 (4275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Nimeni nu mai poate să spună că România nu s-a pregătit pentru pandemia de gripă A/H1N1

Miercuri, 9 Decembrie 2009 (19:45:55)

Ministerul Sănătăţii a extins vaccinarea împotriva gripei cu virusul A/H1N1, iar cine refuză imunizarea îşi asumă riscurile îmbolnăvirii şi chiar ale unui eventual deces, dar nimeni nu mai poate să spună că România nu s-a pregătit pentru pandemie, a spus secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

"Din acest moment, nimeni nu mai poate să spună că România nu s-a pregătit pentru pandemia de gripă. Ministerul Sănătăţii şi-a făcut treaba. Avem vaccin, am recomandat vaccinarea. Cine nu vrea să se vaccineze, şi mă refer la categoriile de risc cu care am început imunizarea, trebuie să îşi asume riscurile îmbolnăvirii şi chiar al unui eventual deces", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX secretarul de stat.

El a mai spus că medicii de familie au obligaţia ca începând de luni să imunizeze persoanele cu boli cronice, întrucât decesele în România au fost legate de bolile cronice ale celor care a făcut gripa cu virusul A/H1N1.

"Medicii de familie ştiu care sunt grupele la risc. De luni, ei pot cere de la Direcţiile de Sănătate Publică dozele de vaccin de care au nevoie", a adăugat Streinu-Cercel.

Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniei de vaccinare la persoanele cu boli cronice. Astfel, începând de săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care suferă de boli cronice.

Sunt vizaţi pacienţii cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice.

Totodată, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a spus, la videoconferinţa cu inspectorii şcolari generali, că toţi profesorii care vor să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1 au această posibilitate, deoarece numărul de doze asigurat de Ministerul Sănătăţii permite vaccinarea tuturor cadrelor didactice.

Institutul "Matei Balş" din Capitală a deschis, miercuri, un cabinet special pentru imunizarea jurnaliştilor contra gripei pandemice cu virusul A/H1N1, considerându-se că aceştia fac parte dintr-o categorie cu risc, deoarece pot veni în contact cu persoane bolnave.

Ministerul Sănătăţii a decis, de asemenea, că, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie vor putea solicita vaccinarea personalului.

Oficialii MS subliniază că vaccinul produs în ţara noastră respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie, protocoalele după care se efectuează studiile clinice fiind identice cu ale celorlalţi producători şi că produsul românesc nu conţine adjuvanţi.

"Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, recţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi stări minore de disconfort, în cazul persoanelor sensibile", potrivit Ministerului Sănătăţii, care reaminteşte că vaccinarea împotriva virusului gripal pandemic se face de către minister în cadrul unei campanii organizate.

Până în prezent au fost distribuite 1.340 000 de doze de vaccin pandemic şi au fost vaccinate peste 25.000 de persoane, conform sursei citate.

În România au fost înregistrate 4.113 îmbolnăviri cu virusul gripal A/H1N1 şi 15 decese. Decesele au fost înregistrate la persoane infectate cu virusul gripei noi, dar care aveau şi alte boli asociate.

Ministerul Sănătăţii a livrat în toate judeţele, în perioada 26 - 30 noiembrie, 1.340.000 de doze de vaccin pandemic, 140.000 pentru imunizarea a aproximativ 70% din personalul medical, un milion pentru vaccinarea studenţilor şi a liceenilor, iar aproximativ 200.000 pentru serviciile speciale, respectiv Armata, Poliţia de Frontieră şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Vaccinare contra virusului A/H1N1 a început în 27 noiembrie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Nimeni nu mai poate să spună că România nu s-a pregătit pentru pandemia de gripă A/H1N1.
 Vizualizări articol: 725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: Nimeni nu mai poate să spună că România nu s-a pregătit pentru pandemia de gripă A/H1N10.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei