Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2009 - Anul XIV, nr. 289 (4275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal

“Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Volumul de eseuri intitulat “Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, semnat de George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, volum lansat la sfârşitul lunii noiembrie la Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus”, a fost definit de sociologul Vasile Dâncu drept „un tratat despre gândirea strategică”.

 

Incertitudinea viitorului României şi a lumii vulnerabilizate de globalizare

Întâmpinată cu interes de publicul cititor, cartea, care a fost una dintre cele mai bine vândute la standul Editurii RAO, adună între copertele sale o serie de texte publicate de-a lungul anilor în Revista „Cultura”, dar şi câteva eseuri noi, ce întregesc viziunea autorului asupra „sistemului global de putere, interdependenţe şi echilibre care se conturează la începutul secolului XXI”.
O carte care tratează teme care se circumscriu unei zone de interes care l-a captat şi pe Ion Iliescu, şi el prezent la Târgul de Carte „Gaudeamus”, cu un volum intitulat „România şi lumea la confluenţa secolelor XX-XXI”.
Incertitudinea din volumului lui George Cristian Maior vizează deopotrivă România şi viitorul ei în ţesătura complicată de interese şi tensiuni locale, zonale şi internaţionale, dar şi incertitudinea unei lumi vulnerabilizate de globalizare.

 

Un secol ţintuit în incertitudine

George Cristian Maior, care-şi începe analiza de la anul zero, 1989, care a fracturat sistemul comunist în Europa, ţintuieşte în incertitudine secolul XXI, secol marcat de terorism, de „marele paradox al conectivităţii induse de forţele dinamice ale globalizării”, de şi de alte paradoxuri (al asimetriei, al naturii războiului sau al coexistenţei conceptelor diverse de putere...) care nu fac decât să sporească...incertitudinea.
Incertitudinea este, aşa cum subliniază el, „un cuvânt cheie care tinde, din păcate, să caracterizeze mult mai des decât ne-am dori discursul analitic şi prospectiv despre relaţiile şi provocările secolului XXI”.

 

O gândire strategică de întâmpinare şi rezistenţă în faţa surprizelor viitorului

Autorul scanează echilibrul şi limitele puterii în era globalizării, modul de receptare şi înţelegere a lumii în care trăim după momentul 11 septembrie 2001, noua geopolitică şi relaţiile internaţionale în contextul postmodernismului nuclear, rolul serviciilor de informaţii şi drepturile omului în era terorismului global.
„Este limpede că trăim într-un secol de incertitudini - ne avertizează George Cristian Maior - şi, prin urmare, cu un mare potenţial de imprevizibil, de necunoscut în privinţa noilor provocări cărora va trebui să le facem faţă sau a ameninţărilor cu care ne confruntăm şi ne vom confrunta în continuare”.
Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie conturăm un corpus de soluţii, o gândire strategică de întâmpinare şi rezistenţă în faţa surprizelor viitorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”.
 Vizualizări articol: 1256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
“Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei