Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2009 - Anul XIV, nr. 289 (4275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Suceava

Metodele de furt din hypermarketuri, scenarii pentru filme de comedie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furturile din marile magazine ale municipiului reşedinţă de judeţ înregistrează un trend ascendent de la an la an, în 2009, până în momentul de faţă, adunându-se aproape 70 de dosare penale întocmite de poliţie pentru astfel de fapte.
Cei prinşi cu bunuri furate sunt fie infractori voiajori, care se plimbă dintr-un judeţ în altul, fie tineri din Suceava, care fură de obicei bunuri de valoare mică.

 

Oamenii legii de la Poliţia municipiului Suceava au înregistrate în acest an 56 de dosare penale pentru furturi de acest gen, 30 din magazinul Metro, 21 din Kaufland şi cinci din Selgros, fără a fi incluse aici şi faptele recente, de la finele săptămânii trecute, printre care se găseşte şi un furt de la Real, unde nu au mai fost cazuri de acest gen. Alte zece dosare penale au fost instrumentate de Secţia de Poliţie Burdujeni, care are în raza de competenţă Iulius Mall şi Suceava Shopping City.

 

Cum se fură din hypermarketuri

După cum ne-a explicat comisarul Ioan Halaicu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava, metodele de furt ale hoţilor sunt diverse, fără a fi însă prea sofisticate.
Ruperea elementelor de siguranţă şi îndosirea bunurilor pe sub haine reprezintă metoda de furt folosită de obicei de oamenii disperaţi, care fură un salam sau un baton de caşcaval.
Alţii, specializaţi în furturi din marile magazine, vizează bunuri de valoare şi care prezintă unele deficienţe de securitate.
„Pe perioada sezonului rece am avut mai multe situaţii în care indivizi veniţi din zona Ialomiţa intrau în magazine cu haine groase, umflate, sub care băgau mai multe cartuşe de ţigări. După ce s-au înregistrat mai multe situaţii de acest gen, aceste produse au fost mutate lângă casierii”, a declarat Halaicu.
O altă metodă, folosită la produsele de valoare mai mare, constă în schimbarea codurilor de bare între mărfuri. Cel mai recent exemplu reprezintă un caz petrecut vinerea trecută.
Două tinere, una din Vrancea şi una din Bacău, au luat de pe un raft din magazin o consolă de jocuri video, acoperind codul de bare al acestui produs cu cel aferent unui tuner TV. În acest fel, având în coş şi alte bunuri, acestea sperau să iasă din magazin cu consola, achitând cu aproape 700 de lei mai puţin. Manevra acestora nu a avut însă succes, cele două fiind depistate de personalul magazinului.
O metodă intens folosită peste hotare, încercată doar într-un singur caz la Suceava, o reprezintă furtul cu o sacoşă dintr-un material ce imită folia de aluminiu, aceasta având proprietatea de a obtura semnalul emis de senzorii ataşaţi de mărfuri.

 

A ieşit din magazin pe bicicletă, cu mânuşi de box pe mâini

Bunurile furate de hoţi sunt dintre cele mai diverse. De la preparate din carne, role de caşcaval, odorizante, lame de ras şi prezervative, până la plasme TV sau camere video.
„La Selgros, un minor s-a plimbat prin magazin, a luat două mânuşi de box pe mâini, s-a urcat pe o bicicletă şi a fugit spre ieşire. Agenţii de pază îl văzuseră din momentul în care părea că probează bicicleta, însă nu l-au putut reţine, acesta fiind depistat ulterior”, a exemplificat un caz de furt cu totul ieşit din comun comisarul Halaicu.
Într-un alt caz, un hoţ depistat că a furat şi percheziţionat de personalul de pază al magazinului avea ascuns un borcan de miere de albine în chiloţi.

 

Sunt prinşi uşor, dar nu ajung la închisoare

Comisarul de poliţie susţine că marile magazine din Suceava au un grad ridicat de securitate, apreciind că peste 90% dintre cei care încearcă să fure sunt prinşi de agenţii de pază ai unităţilor.
„Noi ne prezentăm la faţa locului şi întocmim actele de cercetare penală. Avem doi lucrători care se ocupă numai de acest gen de furturi, numărul lor este mare”, a precizat Halaicu.
Cum de multe ori bunurile furate au valoare mică, învinuitul, chiar şi cu o sumedenie de fapte probate, are toate şansele să scape de o pedeapsă cu închisoarea, de obicei alegându-se cu o amendă penală. Pe asta se bazează de cele mai multe ori şi infractorii care fac naveta dintr-un judeţ în altul, furând din magazine.
După cum se poate vedea din statistici, hoţii au preferinţe pentru două dintre marile magazine: Metro şi Kaufland. Există şi o explicaţie pentru aceste alegeri, aici unităţile nefiind compartimentate, cu personal la fiecare punct, hoţii avînd posibilitatea să se mişte, cel puţin aparent, cu mai multă uşurinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Metodele de furt din hypermarketuri, scenarii pentru filme de comedie.
 Vizualizări articol: 1892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Metodele de furt din hypermarketuri, scenarii pentru filme de comedie2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spuneti ceva si de magarii de agenti de paza.. trimis de
( 9 dec 2009, 14:23:08
De ce nu spuneti si de faptul ca esti controlat ca un hot de cate ori iesi cu marfa cumparata corect din magazin? In nici o tara civilizata nu te cauta in bagaje ca pe un talhar dupa ce ai platit la casa.In viziunea lor toti sunt hoti cand in realitate cei mai mari hoti sunt marile supermarketuri care urca ametitor preturile marfurilor(daca ati vazut ce fel de taxe se impun producatorului,taxa de raft,etc) . Nu mai vorbesc de paznicii de zi care sunt acolo si care se cred mai ceva ca James Bond. Ce poate fi mai greu decat sa fii paznic? Am patit recent asa ceva in AUCHAN unde s-au legat de mine ca aveam asupra mea o sticla de Cola de 0,5 l cumparata de la alt magazin si nu am etichetat-o la intrare. Inutil sa va explic ce am patit cu un paznic de asta. Sa stiti oameni buni: conform legii un agent de paza nu are dreptul sa va perchezitioneze. Nu plang eu de mila talharilor de la marile magazine care au venit la noi sa profite de saracia romanilor!
2.   Foarte de acord trimis de
( 9 dec 2009, 15:06:50
Bre Tudore...ce sa zic? Sunt intru totul de acord cu tine. Tocmai din acest motiv de multe ori refuz sa prezint bonul fiscal sau factura agentilor care ne "perchezitioneaza". Am facut cumparaturi din mai toate tarile Europei, si intr-adevar, nicaieri nu se intampla asa ceva. Si sunt si la ei hoti, cu siguranta.

Ideea este ca asta meritam: sa fim toti tratati ca niste hoti. De ce ar fi altfel, cand pana si alegerile "democratice" se fura? Diferenta e ca la alegeri nu-i opreste nimeni pe cei care au furatlaughing
3.   ... trimis de
( 9 dec 2009, 22:45:33
A venit si la mine un angajat ca sa verifice ce am in cos.

L-am intrebat pe ce baza isi permite sa ma verifice, si mi-a spus ca de fapt el vrea sa verifice daca casierita si-a facut corect datoria..., daca nu a omis ceva din greseala pentru ca este noua... etc.

A mai primit careva o astfel de explicatie ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei