Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 oct 2009 - Anul XIV, nr. 254 (4240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

OMS:

Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur pe plan mondial

Prin combaterea a cinci factori care afectează sănătatea - nutriţia deficitară în copilărie, sexul neprotejat, alcoolul, lipsa igienei şi hipertensiunea - milioane de decese premature ar putea fi prevenite, iar speranţa de viaţă la nivel global ar creşte cu aproape cinci ani, informează Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, marţi, într-un raport oficial, că aceşti cinci factori se fac vinovaţi de aproximativ un sfert din cele 60 de milioane de decese premature care se înregistrează în fiecare an pe plan mondial.
În timp ce alimentaţia insuficientă este un risc major pentru sănătate în ţările sărace, obezitatea reprezintă un risc şi mai mare în ţările bogate, conducând la situaţia în care excesul de greutate produce mai multe decese pe plan mondial decât alimentaţia deficitară.
"Lumea se confruntă cu o varietate mare de riscuri pentru sănătate", indică OMS în raportul ei, intitulat Global Health Risk. OMS a analizat 24 de factori majori de risc pentru sănătate şi consideră că evaluarea lor îi va ajuta pe experţii însărcinaţi cu definirea politicilor să alcătuiască strategii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.
"Pe măsură ce starea de sănătate se ameliorează, câştigurile se multiplică. Reducerea poverii reprezentată de numeroasele boli din ţările sărace ar putea conduce la creşterea veniturilor, care, la rândul lor, vor contribui la reducerea inegalităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei", au afirmat experţii OMS.
Raportul trage un semnal de alarmă asupra faptului că, deşi anumiţi factori de risc majori, precum fumatul şi obezitatea, sunt de obicei asociaţi cu ţările bogate, mai mult de trei sferturi din totalul bolilor pe care aceşti factori le generează apar în perioada actuală în ţările sărace şi în curs de dezvoltare.
"Factorii de risc pentru sănătate se află într-o perioadă de tranziţie: populaţia îmbătrâneşte tot mai mult, graţie succesului repurtat împotriva maladiilor infecţioase. În acelaşi timp, tiparele activităţilor fizice şi al consumului de alimente, alcool şi tutun se schimbă", au adăugat experţii OMS.
OMS, cu sediul general la Geneva, a alcătuit o listă a factorilor de risc letali, în fruntea căreia s-au clasat hipertensiunea (13% din totalul deceselor premature pe plan mondial), fumatul (9%), concentraţia ridicată de glucoză din sânge (6%), sedentarismul (6%) şi obezitatea (5%).
Aceşti factori sporesc considerabil riscurile de apariţie a unor maladii cronice, dar şi a celor mai letale boli cunoscute - cele cardiace, diabetul şi cancerul - şi afectează toate categoriile sociale, indiferent de nivelul veniturilor, din toate ţările lumii.
Studiul realizat de OMS s-a bazat pe o serie de date şi înregistrări medicale din 2004. În opinia experţilor OMS, dacă aceşti factori de risc nu ar fi existat, speranţa de viaţă ar fi fost cu 10 ani mai mare pentru populaţia globală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur pe plan mondial.
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur pe plan mondial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei