Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ovocitele animale nu pot fi folosite pentru crearea celulelor suşă umane

Ovocitele mamiferelor nu pot fi folosite pentru crearea celulelor suşă embrionare umane, contrar speranţelor cercetătorilor americani şi scoţieni, al căror studiu a fost publicat, ieri, în revista Cloning and Stem Cells, informează AFP.

În schimb, acelaşi studiu a permis avansarea cercetărilor întreprinse în domeniul clonării embrionilor, care ar putea fi o altă sursă de terapie celulară.

"Acest studiu demonstrează pentru prima oară că tehnica clonării funcţionează cu adevărat şi că ADN-ul poate fi reprogramat", a declarat Robert Lanza, directorul ştiinţific în cadrul laboratorului Advanced Cell Technology, coautorul studiului.

Echipa condusă de Robert Lanza a reuşit să înlocuiască nucleele mai multor embrioni umani şi să ajute clonele să se dezvolte până în stadiul de morulă (stadiu foarte precoce de dezvoltare a unui embrion, la aproximativ patru zile după fecundare), iar apoi să le dividă în opt şi ulterior în 16 celule. Cercetătorii au putut astfel să dovedească că ADN-ul a fost reprogramat, deoarece genele s-au dezvoltat în clone exact în acelaşi fel ca într-un embrion obişnuit.

Experimentul a eşuat în momentul în care oamenii de ştiinţă au dorit să înlocuiască nucleele celulelor de iepure, şoarece sau vacă prin nucleele unor celule umane. Cercetătorii sperau ca ovocitele animalelor clonate să poate fi folosite pentru crearea celulelor suşă şi să înlocuiască astfel embrionii umani, dificil de obţinut, al căror imens potenţial se loveşte însă de anumite chestiuni etice, deoarece embrionul este distrus în urma prelevării celulelor suşă.

Considerate o adevărată miză esenţială pentru terapia celulară şi medicina regeneratoare, celulele suşă embrionare, care provin de la embrionii umani în primele stadii de dezvoltare (5-6 zile), se află la originea tuturor celorlalte celule, având capacitatea de a se reproduce, pe viaţă, fără să se modifice.

Ele au şi capacitatea de a se diferenţia, pentru a produce toate tipurile de celule umane (sangvine, nervoase, musculare, etc), o specificitate care face ca ele să formeze o bază excepţională pentru cercetare.

Oamenii de ştiinţă mizează şi pe celulele suşă pluripotente induse, sau iPS (induces Pluripotent Stem cells), care au aceleaşi proprietăţi ca şi celulele suşă embrionare, dar sunt obţinute prin reprogramarea nucleelor celulelor diferenţiate adulte.

"Acest studiu demonstrează că ovocitele animale nu pot servi de receptacul pentru reprogramarea nucelului celulelor umane", a concluzionat Ian Wilmut, director al Centre for Regenerative Medicine din Edinburgh (Scoţia).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ovocitele animale nu pot fi folosite pentru crearea celulelor suşă umane .
 Vizualizări articol: 379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ovocitele animale nu pot fi folosite pentru crearea celulelor suşă umane1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei