Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2008 - Anul XIII, nr. 230 (3911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gena responsabilă de somnolenţa diurnă, descoperită de cercetătorii japonezi

Narcolepsia, o boală caracterizată prin somnolenţă diurnă, vedere neclară şi slăbiciune musculară, ar putea fi o consecinţă a unei mutaţii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii japonezi, publicat în Nature Genetics şi preluat de Reuters.

În Statele Unite şi în Europa, una din 2.500 de persoane suferă de narcolepsie, boala având o frecvenţă de cel puţin patru ori mai mare în Japonia.

Cercetătorii au studiat structura ADN a 222 de narcoleptici japonezi şi a altor 389 persoane care nu sufereau de această boală, iar o anumită genă mutantă a apărut cu o frecvenţă ridicată în analizele celor suferind de narcolepsie.

"45% dintre cei suferind de narcolepsie au această genă mutantă, faţă de 30% dintre cei care nu suferă de această boală", a declarat profesorul Katshusi Tokunaga, de la departamentul de genetică umană din cadrul Universităţii din Tokyo.

Identificarea acestei gene mutante ar putea deschide calea cercetătorilor către punerea la punct a unui nou tratament, a mai adăugat Tokunaga.

Această variaţie genetică este localizată între genele CPT1B şi CHKB, ambele părând să aibă o legătură directă cu narcolepsia. Gena CPT1B controlează o enzimă care induce somnul, iar gena CHKB este responsabilă cu mecanismul de trezire.

Cercetătorii au mai făcut o descoperire, continuând analizele în cazul a 424 de coreeni, 785 de europeni şi 184 de afro-americani. Gena mutantă a apărut cu o frecvenţă considerabilă printre narcolepticii coreeni, dar frecvenţa ei nu a fost relevantă în cazul europenilor şi a afro-americanilor.

"Nu ştim, deocamdată, de ce această genă mutantă apare cu o frecvenţă atât de ridicată în rândul narcolepticilor japonezi şi coreeni. Poate este vorba de selecţie sau poate doar de şansă", a spus Tokunaga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gena responsabilă de somnolenţa diurnă, descoperită de cercetătorii japonezi.
 Vizualizări articol: 775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gena responsabilă de somnolenţa diurnă, descoperită de cercetătorii japonezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei