Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grăsimile alimentare industriale dublează riscul de cancer mamar

Riscul de cancer la sân se dublează la femeile care prezintă în sânge un nivel ridicat de grăsimi de origine industrială (ulei vegetal parţial hidrogenat, pâine industrială, mezeluri, prăjituri, chips-uri, paste, pizza etc.), potrivit unui studiu francez preluat de AFP.

Potrivit studiului publicat în American Journal of Epidemiology, efectele defavorabile ale acestor grăsimi rele, numite acizi graşi trans, pe plan cardiovascular sunt cunoscute încă de la începutul anilor '90, însă nu s-a evaluat până de curând impactul asupra cancerului la sân.

Cercetătorii de la Institutul naţional de sănătate şi cercetări medicale (Inserm) şi de la Institutul de oncologie Gustave Roussy din Regiunea Pariziană au încercat să evalueze rolul acestor grăsimi asupra dezvoltării cancerului la sân utilizând mostre de sânge prelevate în perioada 1995 - 1998 de la 25.000 de femei, monitorizate în cadrul unui studiu francez mai amplu, E3N, la care au participat 100.000 de femei. După analizele sangvine, au fost alese 363 de femei cu cancer mamar şi 702 femei sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că riscul de cancer mamar creşte direct proporţional cu nivelul de acizi graşi trans din organism. Aceşti acizi provin din produsele alimentare industriale (alimente procesate, semipreparate, preparate, n.r.).

"Femeile care aveau cel mai ridicat nivel de acizi graşi trans în sânge prezentau un risc dublu de cancer mamar faţă de cele care aveau cel mai scăzut nivel de acizi", indică studiul. "În această etapă, nu putem recomanda decât diminuarea consumului acestor produse, surse de acizi graşi trans de origine industrială", spun cercetătorii.

Specialiştii mai spun că ar trebui limitate procedurile industriale care generează acizi graşi trans, aşa cum s-a făcut în Danemarca, în urmă cu câţiva ani. De asemenea, produsele ar trebui să poarte etichete care să indice clar cantitatea de acizi graşi trans pe care o conţin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grăsimile alimentare industriale dublează riscul de cancer mamar.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grăsimile alimentare industriale dublează riscul de cancer mamar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei