Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Teorie

Un regim alimentar special poate oferi o nouă speranţă copiilor hiperactivi

Un regim alimentar special, din care se exclud anumite proteine, precum caseina din lapte, poate oferi o nouă speranţă copiilor care suferă de hiperactivitate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii norvegieni, publicat de AFP.

23 de tineri suferind de hiperactivitate au urmat, în perioada 1996 – 1997, un regim alimentar fără lapte. Ei au fost monitorizaţi până de curând de o echipă de cercetători şi educatori din Stavanger, sud-vestul Norvegiei.

Specialiştii încearcă să verifice teoria cercetătorului norvegian Karl Ludvig Reichelt, potrivit căreia o disfuncţie a metabolismului împiedică descompunerea anumitor proteine, printre care caseina din lapte, şi poate provoca probleme mintale precum tulburare hiperkinetică/ deficitul de atenţie (ADHD).

„Unul dintre copiii cu care lucrez a început regimul miercuri, iar părinţii mi-au spus că au remarcat o îmbunătăţire semnificativă începând cu sfârşitul săptămânii”, a  povestit Magne Noedland, unul dintre educatorii specializaţi ai proiectului din Stavanger.

Cei 23 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 11 ani la începutul studiului, au fost suspectaţi de ADHD, iar urina lor conţinea cantităţi anormale de peptide.

Potrivit Reichelt, acumularea de peptide este un indicator că enzima necesară descompunerii anumitor proteine este inhibată sau inexistentă şi poate avea efect de opium asupra creierului.

Numeroase studii au indicat o asociere între cazurile de autism sau schizofrenie şi incapacitatea de descompunere a proteinelor şi mult mai multe studii au demonstrat că ADHD are legătură cu această problemă digestivă.

 

Teorii primite cu scepticism.

Teoriile sunt, însă, primite cu scepticism de numeroşi medici, care mizează pe medicamente pentru a trata hiperactivitatea. Nici un studiu nu a indicat proporţia de copii hiperactivi care suferă de intoleranţă la anumite proteine.

Participanţii la studiu au urmat un regim fără caseină în primul an, iar rezultatele au fost extrem de încurajatoare, a spus Noedland.

Unii au ţinut acest regim timp de un an, însă, după opt ani, şase dintre ei au continuat să evite caseina şi uneori şi glutenul, prezent în numeroase cereale.

„S-a remarcat o netă diferenţă între cei care s-au oprit după primul an şi cei care au continuat să ţină regimul”, a spus Noedland.

Unul dintre copiii care continuă să ţină regimul, Sigbjoern, în vârstă de 17 ani, a declarat că cel mai mic pas greşit în alimentaţie îi afectează prestaţia şcolară, mai ales capacitatea de concentrare.

Sute de copii norvegieni care suferă de ADHD au început în ultimii ani să adopte un regim fără lapte, dar, potrivit specialiştilor, medicii nu îi informează suficient pe părinţi despre această opţiune.

„În calitate de părinte, nu aţi prefera cel puţin să încercaţi să schimbaţi regimul alimentar al copilului înainte de a-i administra medicamente", a întrebat mama lui Sigbjoern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un regim alimentar special poate oferi o nouă speranţă copiilor hiperactivi.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un regim alimentar special poate oferi o nouă speranţă copiilor hiperactivi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte