Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vernisaj

„Dialog plastic interetnic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ s-a deschis marţi expoziţia intitulată “Dialog plastic interetnic”.

Organizată din iniţiativa conjugată a Prefecturii Suceava şi a Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, manifestarea expoziţională, care se circumscrie acţiunilor dedicate Anului European al Dialogului Intercultural, reuneşte cca. 60 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă realizate de cinci artişti plastici suceveni, fiecare dintre ei reprezentând o altă etnie bucovineană.

 

Arta ca limbă comună

Ioan Bodnar, Iulian Dziubinschi, Iosif Csukat, George Ostafi şi Grigore Micu, reprezentând etniile ucraineană, poloneză, maghiară, germană şi română, au realizat împreună această inedită desfăşurare vizuală care, aşa cum a remarcat la deschidere, în calitate de gazdă, subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu, „reflectă o anumită stare spirituală a comunităţilor etnice din Bucovina”.

Artişti care, deşi vorbesc limbi diferite, aşa cum a subliniat prof. univ. Ionel Corjân, au găsit în artă „o limbă comună” instituind un dialog în care „frumuseţea optimistă şi vitalistă” a lucrărilor constituie liantul armonic.

 

O deschidere ca în şah

Prin comentariul său, pe care singur l-a calificat ca fiind „o deschidere ca în şah”, constând în „mutări” precise, neezitante, de fapt aprecieri punctuale pentru fiecare expozant, artistul plastic Konstantyn Ungureanu - BOX l-a caracterizat pe Grigore Micu drept „un nostalgic al perioadelor de studiu de altădată”, unul dintre puţinii artişti „care studiază tonurile de culoare”, „un pictor de metafore”, situându-l în contrapondere cu Iosif Csukat, un excelent desenator şi „un pictor de construcţie”, care „trece cu uşurinţă din spaţiul pictural în cel decorativ”.

BOX a semnalat totodată, „cu bucurie”, prezenţa în expoziţie a lui Iulian Dziubinschi, „un feminin” în expresia grafică şi picturală, pe care l-a cunoscut până acum ca cioplitor în lemn, un creator care, prin aplecarea către detaliu, devine un „artist documentar”, aşezându-l în relaţie comparativă cu Ioan Bodnar, „care mânuieşte cuţitul de paletă ca un ucrainean iataganul”, un „prieten al motivului peisagistic de care nu se poate desprinde”, făcând apoi, ca ultimă „mutare” pe tabla de şah a caracterizărilor sale amicale, referire la George Ostafi OST (care s-a impus cu acest nume, cu ani în urmă, în grafica satirică), un „bun grafician şi umorist”, un artist care s-a cantonat în „spaţiul pictural periculos (?!) al postmodernismului”, spaţiu pe care îl „reînnoieşte şi îl pune în valoare”.

Un dialog aşadar în limba comună a artei între cei cinci artişti expozanţi, un dialog prietenesc, fără asperităţi şi fără tonuri stridente, capabil să reliefeze atât particularităţile fiecăruia, cât şi elementele de conjuncţie care îi apropie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dialog plastic interetnic”.
 Vizualizări articol: 2572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Dialog plastic interetnic”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte