Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2008 - Anul XIII, nr. 37 (3718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zgomotul avioanelor provoacă o creştere a tensiunii arteriale

Zgomotul traficului aerian poate provoca o creştere a tensiunii arteriale, chiar şi în timpul somnului, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în European Heart Journal, informează AFP.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra şi de la mai multe instituţii europene au înregistrat tensiunea arterială a 140 de voluntari, la fiecare 15 minute, în timp ce aceştia dormeau la domiciliile lor, situate în apropiere de aeroportul londonez Heathrow şi de cele din Atena, Milano şi Stockholm.

Persoanele hipertensive (peste 140/90 mm Hg) au prezentat un risc crescut de maladii cardiace, accidente cerebrale, maladii renale şi demenţă.

Autorii studiului au constatat că tensiunea arterială a voluntarilor creştea semnificativ, direct proporţional cu creşterea nivelului sonor - depăşind 35 de decibeli - la trecerea unui avion sau a unei maşini în apropiere de locuinţa lor sau dacă partenerul sforăia.

Traficul aerian poate provoca o creştere a presiunii sistolice (cea mai mare cifră) de 6,2 mm Hg şi a presiunii diastolice de 7,4 (cea mai mică cifră).

Creşterea tensiunii arteriale este asociată cu intensitatea zgomotului, potrivit cercetătorilor. Astfel, de exemplu, pentru fiecare 5 decibeli suplimentari adăugaţi zgomotului deja puternic al unui avion tensiunea arterială creşte cu 0,66 mm Hg (cifra sistolică).

Nivelul de decibeli este cel care contează şi nu sursa zgomotului, spun cercetătorii.

Autorii studiului au mai demonstrat, în cadrul unui proiect de cercetare european numit Hyena, că oamenii care au trăit timp de cinci ani în apropiere de un aeroport internaţional prezintă cel mai mare risc de a deveni hipertensivi faţă de persoanele care trăiesc în cartiere liniştite.

Acest studiu, publicat în Environmental Health Perspectives, a scos la iveală faptul că o creştere de 10 decibeli a zgomotului aerian nocturn contribuie la creşterea cu 14% a riscului de a deveni hipertensiv, în cazul ambelor sexe.

Potrivit cercetătorilor, problema trebuie luată în considerare în cadrul proiectelor de extindere a aeroporturilor.

Cercetătorii urmează să continue studiile pentru a determina efectele combinaţiei poluare-zgomot asupra riscului de hipertensiune arterială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zgomotul avioanelor provoacă o creştere a tensiunii arteriale.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zgomotul avioanelor provoacă o creştere a tensiunii arteriale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare cu sos dulce acrişor 4 porţii - 50 minute 20 aripioare de pui100ml ulei2 linguri miere1 lămâie1 ceapă 1 linguriţă pastă de tomate2 linguri sos Worchester1 căţel de usturoi1 linguriţă rasă nucşoară3 morcovi3 tulpini de ţelină± sare, piper ... Citeşte