Dieta mediteraneană contribuie la prelungirea speranţei de viaţă, reducând riscul de deces prematur, potrivit primului studiu care s-a axat pe asocierea între tiparele alimentare şi mortalitatea în rândul populaţiei din Statele Unite.
Mai multe studii au demonstrat faptul că dieta mediteraneană, bogată în peşte, fructe, legume şi nuci şi săracă în produse lactate şi carne roşie, poate contribui la menţinerea sănătăţii.
La noul studiu au participat 380.296 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani.
Atât în rândul bărbaţilor cât şi în rândul femeilor, riscul de deces, dar şi de maladii cardiovasculare sau cancer, a fost mai scăzut la persoanele care respectau regulile dietei mediteraneene.
Beneficiile au fost mai mari pentru persoanele fumătoare, cu o greutate normală, care, dacă au respectat regulile acestei diete, şi-au înjumătăţit riscul de deces prematur. Fumătorii au cel mai mult de câştigat de pe urma dietei, pentru că este bogată în antioxidanţi şi scade nivelul de grăsimi din sânge, spun cercetătorii.