Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2007 - Anul XII, nr. 298 (3667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar

Persoanele care consumă multă carne roşie şi procesată prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de cancer, mai ales pulmonar şi colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi preluat de Reuters.

Lucrarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus în evidenţă asocierea dintre consumul de carne şi cancerul pulmonar. Noul studiu sugerează faptul că persoanele care consumă multă carne prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la ficat şi esofag. Bărbaţii care consumă regulat carne roşie prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la pancreas.

"O scădere a consumului de carne roşie şi procesată ar putea reduce incidenţa cancerului în multe zone", este de părere profesorul Amanda Cross, de la Institutul naţional de oncologie din SUA, coordonator al acestui studiu, publicat în PLoS Medicine.

La studiu au participat 500.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani. După opt ani de la debutul studiului, au fost diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.

"Riscurile semnificative din punct de vedere statistic (între 20 şi 60%) au fost înregistrate în cazul cancerului esofagian, colorectal, pulmonar şi la ficat", au indicat cercetătorii.

Persoanele care consumau cea mai mare cantitate de carne procesată (20%) prezentau cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer colorectal şi cu 16% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar. "Consumul de carne roşie a fost asociat şi cu un risc ridicat de cancer esofagian şi la ficat", au spus cercetătorii.

Diferenţele sunt semnificative chiar şi atunci când s-a luat în calcul dependenţa de fumat. "Consumul de carne roşie nu a fost asociat cu cancerul gastric, la vezica urinară, cu leucemia, limfomul sau melanomul", au spus cercetătorii.

Carne roşie este cea de vită, porc sau miel. Carnea procesată include şunca, cârnaţii din carne roşie sau pui, aperitivele reci, slănina, crenvurşti etc.

Carnea poate produce cancer prin mai multe căi: "de exemplu, este o sursă de grăsimi saturate şi fier, elemente cancerigene", spun cercetătorii. Carnea este, de asemenea, bogată în agenţi chimici care produc mutaţii genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice şi hidrocarburi aromate policiclice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar.
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata cu omleta 2 porţii - 25 minute 4 ouă2 roşii2 castraveţi1 leg. ceapă verde1 salată verde mai mare2 linguri boabe de porumb fiert3 linguri ulei de măsline1 lămâie1 leg. pătrunjel verdesare, piperFaceţi 2 omlete din câte 2 ouă amestecate cu... Citeşte