Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2020 - Anul XXV, nr. 181 (7486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Religie

Cum să mă lepăd de mândrie și egoism?

După opinia Stareţului Serghie, principala patimă, cea mai gravă, cea mai de temut, cea împotriva căreia trebuie să luptăm cel mai mult, cea de care trebuie să ne ferim cel mai tare este mândria. Mândria ce se împotriveşte iubirii pe care trebuie să o avem pentru Dumnezeu, pentru aproapele şi pentru noi înşine (în sens pozitiv) şi care constituie a doua virtute creştină: smerenia.

Stareţul aminteşte că din cauza mândriei au căzut îngerii şi că primul om a pricinuit căderea întregii umanităţi. El afirmă adesea că mândria este principalul nostru duşman, că toată nenorocirea noastră vine de la ea. Mândria este la originea tuturor bolilor spirituale – cu alte cuvinte, a tuturor celorlalte patimi – dar şi la baza a aproape toate bolile mintale.

Mândriei îi este îndeosebi asociat egoismul – reaua iubire de sine care-l îndepărtează pe om de iubirea de Dumnezeu, de aproapele său, de adevărata şi buna iubire de sine.

Egoismul ne îndeamnă să reducem totul la noi înşine şi, mai ales, să ne atribuim meritul faptelor noastre bune şi al virtuţilor noastre. De aceea el reprezintă un pericol în viaţa duhovnicească. Pentru a ne împotrivi acestei tendinţe, Stareţul ne invită, atunci când primim vreun beneficiu din lucrarea noastră duhovnicească, să ne îmbogăţim în Dumnezeu – iar nu în noi înşine. Să evităm mulţumirea de sine, o trăsătură neîndoielnică a egoismului.

O altă formă manifestă a egoismului este lipsa de iubire ori insuficienta iubire faţă de Dumnezeu şi de aproapele – care se manifestă în cele mai grave forme ale sale, prin insensibilitate şi răceală. Lipsa ori insuficienţa sunt lacune, păcate care preced patima egoismului, păcate de care trebuie să ne pocăim. Trebuie să ne pocăim, recomandă Stareţul, pentru că nu iubim îndeajuns oamenii şi pentru că nu suntem destul de sensibili la necazurile celorlalţi.

Afară de pocăinţă, mijlocul privilegiat de a lupta împotriva acestei patimi este rugăciunea care ne sporeşte iubirea pentru Dumnezeu şi, totodată, iubirea noastră de aproapele. Iar iubirea de aproapele ne deschide spre înţelegerea situaţiei, a greutăţilor, a nevoilor lui, sensibilizându-ne şi insuflându-ne mijlocul cel bun de a ajuta.

(Extrase din cartea lui Jean-Claude Larchet, „Avva Serghie”)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să mă lepăd de mândrie și egoism?.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum să mă lepăd de mândrie și egoism?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei