Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 apr 2015 - Anul XX, nr. 81 (5893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ocara de sine nu miroase a bine

Mulţi creştini, neştiind ce e smerenia, se umilesc pe ei înşişi în faţa oamenilor, numindu-se păcătoşi şi, mai prejos decât animalele, în faptă însă aşteptând ca oamenii să se minuneze de smerenia lor. Acestea sunt numite de Părinţii Bisericii deşarte pentru că nu au acoperirea faptei, de vreme ce atunci când altcineva, dintr-o parte, îl numeşte pe unul ca acesta păcătos şi dobitoc, se tulbură şi răspunde înapoi. Nu este smerit acela care se ocărăşte singur pe sine, spune Sfântul Ioan Scărarul, ci acela care rabdă ocările de la alţii. Nu este nevoie să ne prihănim de faţă cu oamenii, ci să primim toate câte ne vin de la alţii. De ne vor spune aceştia să ne aşezăm în capul mesei, să ne aşezăm. Iar de ne vor spune să ne ridicăm, să ne ridicăm, fără să arătăm pe faţa noastră că ne bucurăm sau ne amărâm de un lucru sau altul. Fiindcă şi Sfântul Apostol Petru, crezând că se smereşte, a oprit pe Hristos ca să nu-i spele picioarele, dar nu a fost lăudat pentru asta, ci mustrat.

A venit un frate la Avva Serapion şi-l îndemna pe el bătrânul să facă rugăciune după obicei. Iar el, păcătos pe sine numindu-se şi nevrednic de chipul călugăresc, nu se lăsa înduplecat. A voit încă şi picioarele lui să le spele eremitul, dar nu a primit. Şi l-a făcut de a gusta. A început aşadar şi bătrânul a mânca şi-l sfătuia pe el zicând: „Fiule, de voieşti să ai folos, rabdă în chilia ta şi ia aminte de tine şi de lucrul mâinilor tale! Că nu-ţi aduce atâta folos să ieşi afară, cât a sta într-un loc“. Iar el, acestea auzind, fratele s-a amărât şi s-a schimbat la faţă, încât nimic n-a putut să fie tăinuit de bătrân. Deci i-a zis lui Avva Serapion: „Până acum ziceai că eşti păcătos şi te ocărai pe tine, cum că eşti nevrednic să trăieşti. Şi fiindcă cu dragoste te-am îndrumat, atâta te-ai sălbăticit. Deci, de voieşti să fii smerit, cele ce ţi se aduc asupră-ţi de la alţii, învaţă-te să le suferi vitejeşte şi nu ţine la tine cuvinte deşarte“. Acestea auzindu-le fratele, a făcut metanie bătrânului. Şi mult folosindu-se, s-a dus.

(Preluare din vol. „Slava deşartă“, Apoftegme ale Sfinţilor Părinţi selectate şi comentate de ieromonahul Savatie Baştovoi)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ocara de sine nu miroase a bine.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocara de sine nu miroase a bine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Miel în sos de iaurt, ca la machidoni Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in Martea Seaca nu se munceste, pentru a nu ramane fara grane sau fara animale. Cei care mananca in aceasta zi graunte, de... Citeşte