Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2015 - Anul XX, nr. 62 (5874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

Sfântul Alexie s-a născut la Roma din părinţi bogaţi şi de neam nobil. Aceştia au dorit ca fiul lor să se căsătorească, prin urmare i-au ales o soţie. În noaptea nunţii, Alexie i-a dat inelul şi brâul cel scump miresei şi a fugit, în taină, pe o corabie care pleca spre Laodiceea (Frigia, Asia Mică). De acolo s-a dus cu alţi călători până în cetatea Edesa din Mesopotamia. Aici, a împărţit restul banilor ce-i mai rămăsese, s-a îmbrăcat într-o haină veche ca orice sărac şi s-a dus în pridvorul Bisericii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din Edesa, postind, rugându-se şi cuminecându-se cu Sfintele Taine în toate duminicile. Aici a stat vreme de 17 ani. În acest timp, părinţii l-au căutat şi au ajuns chiar până la Biserica din Edesa, dar nu au ştiut că unul din săracii din pridvorul Bisericii este chiar fiul lor. Simţindu-se în pericol de a fi descoperit, a hotărât să meargă la casa părinţilor săi, la Roma, ca un necunoscut. Tatăl său l-a primit ca pe un sărac oarecare şi, nemaifiind cunoscut de nimeni, şi-a petrecut viaţa înaintea porţii casei sale, luat în derâdere şi batjocorit de servitori. Când a simţit că i se apropie sfârşitul, a cerut o bucată de hârtie pe care a scris cine este, dar şi toată viaţa, consemnând unele taine ştiute numai de părinţi, iar apoi a trecut la Domnul, fiind găsit a doua zi de părinţi şi slujitorii casei. Aceştia au luat trupul Cuviosului Alexie şi l-au îngropat cu cinste pe Muntele Aventin. Moaştele Sfântului au fost găsite în anul 1216. Astăzi se păstrează într-o biserică din Roma, zidită în cinstea Sfântului Bonifaciu şi a Sfântului Alexie.

 

Cuviosul Marin Diaconul

Despre el se spune că a fost zidar şi că a lucrat la refacerea zidurilor cetăţii Rimini (vechea Arminium) de la Marea Adriatică. Episcopul Gaudenţiu din Brescia, aflând de smerenia şi sfinţenia lui, l-a hirotonit diacon. Cuviosul Marin s-a aşezat în mijlocul pădurilor Muntelui Titan, la sud-vest de Rimini. După moartea lui s-a întemeiat acolo un oraş numit San Marino, după numele Sfântului, în jurul căruia s-a format cu vremea o mică republică cu o populaţie de 7.000 de locuitori.

(pr. Ciprian APETREI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 1936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de nohot Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta - ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre - se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie... Citeşte