Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2014 - Anul XIX, nr. 155 (5664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colocviile Putnei XV – Mănăstirea Putna

În perioada 9–12 iulie, la Mănăstirea Putna, Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna va organiza ediţia a XV-a a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei.

Acestea sunt dedicate în special istoriei epocii Sfântului Ştefan cel Mare şi istoriei Mănăstirii Putna, dar și celei a mănăstirilor din Bucovina.

La acest Colocviu se vor prezenta comunicări ale unor cercetători consacrați și ale unor tineri cercetători din Grecia, Bulgaria, Rusia, Moldova şi România. Printre cercetătorii care s-au înscris cu comunicări la această ediție a Colocviilor Putnei se numără: Dr. Sergiu Iosipescu și Dr. Marius Diaconescu de la Universitatea din București, Dr. Ștefan Andreescu, Dr. Ovidiu Cristea, Dr. Marian Coman, Dr. Nagy Pienaru de la Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, Arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Printre subiectele abordate se numără: relaţiile lui Ştefan cel Mare cu genovezii din Crimeea, sigiliile boierilor lui Ştefan cel Mare, mineele ştefaniene de la Dobrovăţ, manuscrise şi copişti din Moldovlahia, bolnițele mănăstirești în Moldova, calofonia de tradiție bizantină în Școala muzicală de la Putna – Sf. Ioan Cucuzel și Eustatie Protopsaltul, obștea Mănăstirii Putna în diverse perioade ale istoriei.

Deschiderea simpozionului va avea loc miercuri, 9 iulie, la ora 1600, în prezenţa IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În cadrul festivităţii de deschidere din Sala Mare a Casei Domneşti se vor lansa ultimele numere apărute din revista Analele Putnei.

Mai multe detalii despre Colocviile Putnei XV puteți afla consultând pagina de internet a Centrului Ștefan cel Mare: www.centrulstefancelmare.ro

Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înfiinţat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În cursul activităţilor ştiinţifice circumscrise anului comemorativ „Ştefan cel Mare şi Sfânt” 500 – 2004 s-a conturat nevoia existenţei, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească şi să menţină interesul pentru cunoaşterea trecutului nostru şi care să impulsioneze cercetarea lui.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ştefaniene şi a istoriei Mănăstirii Putna. De la înfiinţare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și la Institutul „Nicolae Iorga” din București paisprezece ediţii de comunicări ştiinţifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupaţie austriacă (1775–1918), începând cu ediţia a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde şi o secţiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

 

www.centrulstefancelmare.ro
www.analeleputnei.ro
www.stefancelmare.ro
www.putna.ro
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colocviile Putnei XV – Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colocviile Putnei XV – Mănăstirea Putna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei