Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2014 - Anul XIX, nr. 155 (5664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Muzeul Satului Bucovinean

Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari”, organizat de Muzeul Bucovinei în incinta Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, se află în cea de-a doua săptămână de activitate.

Ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, Atelierul „Micii Meşteşugari”, adresat copiilor cu înclinaţii artistice, reuneşte în acest an, în cele cinci ateliere creative, peste o sută de copii din Suceava şi din împrejurimi, dar şi copii veniţi în vacanţă la bunici din alte judeţe ale ţării.

Cele cinci ateliere, care vor funcţiona până pe data de 19 iulie a.c., amenajate în casele din muzeul în aer liber, sunt axate pe olărit/modelaj în lut (coordonat de meşterul popular Carmen Cristea), prelucrarea artistică a lemnului (coordonat de meşterul cioplitor Florin Cramariuc), pictură icoane pe sticlă (coordonat de artista plastică Oana Moruz), tapiserie/confecţii textile (coordonat de prof. Petronela Rusu) şi încondeiere ouă (coordonat de meşterul încondeietor Celica Nistor).

 

23 de învăţăcei care deprind meşteşugul modelării lutului şi o „pată de culoare” din Coreea de Sud

În Casa-atelier Marginea, 23 de învăţăcei deprind meşteşugul modelării lutului sub îndrumarea ceramistei Carmen Cristea. Dacă în prima săptămână s-a lucrat la roata olarului, în aceste zile se realizează mici obiecte decorative din lut (medalioane, plachete, mărgele) pe care copiii le decorează cu incizii reproducând diverse motive geometrice. Este, aşa cum aflăm de la meşterul îndrumător, „atelierul cu cel mai mare număr de solicitanţi, copii foarte buni, care au reuşit să formeze o echipă din prima zi”.

Printre ei sunt copii care participă de 3-4 ani, majoritatea fiind din oraş, dar sunt şi „navetişti” care vin de la Costâna sau Fălticeni.

„Pata de culoare” este... un adult, o sud-coreeancă, care vorbeşte bine româneşte. Chun Youri a învăţat limba română la ea acasă, în facultate, continuând cu un curs de un an la Bucureşti şi lucrând un timp la Arad, ca traducător pentru o mare firmă. A aflat de atelier de pe internet, şi-a manifestat dorinţa să participe şi a primit un răspuns favorabil.

 

„Lucrul cu lutul e foarte relaxant şi nu este nici o problemă dacă greşeşti pentru că se poate remodela”

Lucrările realizate din lut au fost expuse la soare, pentru uscare. Vor fi colorate apoi cu culori speciale (care înlocuiesc glazura) şi vor fi arse în cuptorul ceramistei Carmen Cristea.

„Lucrul cu lutul - spune ea - e foarte relaxant şi nu este nici o problemă dacă greşeşti pentru că se poate remodela”.

Motivele decorative de anul acesta vor fi cele specifice ceramicii de Cucuteni. Dar, deşi se urmăreşte ca micii meşteri să urmeze tradiţia, civilizaţia contemporană îşi manifestă din plin influenţa.

Copiii modelează din lut roboţi şi diverse maşinării, iar între semnele incizate pe medalioane se poate vedea semnul lui Batman.

La final, se va organiza o expoziţie cu toate lucrările realizate pe parcursul perioadei de lucru.

 

Crestături pe diverse obiecte din lemn, scăunele, măşti şi ciomege ciobăneşti

În Casa Vicov, care are o plecătoare laterală în care se află o masă de lucru, s-au reunit, sub îndrumarea lui Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, peste 20 de mici meşteri cioplitori.

Florin Cramariuc, care tocmai s-a reîntors de la Târgul de Turism Bucovina, care s-a desfăşurat în weekend la Constanţa (târg la care a participat împreună cu zece membri ai asociaţiei prezentând diverse produse meşteşugăreşti şi efectuând demonstraţii de lucru) îi învaţă pe copii să facă crestături pe diverse obiecte cioplite din lemn (linguri, sărăriţe, cuieraşe).

Învăţăceii cu vârste mai mari vor face scăunele şi vor ciopli măşti şi ciomege ciobăneşti. Sculele de lucru (cuţitaşe, dălţi) sunt foarte ascuţite şi se lucrează cu multă atenţie.

 

Se pictează icoane pe sticlă, se fac zgărdelniţe şi păpuşi şi se încondeiază ouă cu ceară topită

Ceva mai încolo, în Casa Ostra, care are mai multe încăperi, funcţionează atelierele de pictură pe sticlă, tapiserie/confecţii textile şi încondeiere ouă.

În atelierul de pictură pe sticlă din tinda casei, artista plastică Oana Moruz îi învaţă pe copii să picteze icoane.

S-au adus o mulţime de modele care sunt copiate cu tuş pe sticlă şi sunt colorate cu tempera. Desenele trebuie să aibă o liniatură clară, care să contureze câmpurile ce urmează să fie umplute cu culoare.

Forfotă mare în încăperea vecină, în atelierul de tapiserie. Sub îndrumarea prof. Petronela Rusu se fac tapiserii mici, semne de carte, brăţări, zgărdelniţe şi păpuşi cu costume populare.

Se taie, se coase, se împleteşte. În camera din partea opusă e linişte şi miros de ceară topită. Meşterul încondeietor Celica Nistor trece prin dreptul fiecărui copil şi urmăreşte cum lucrează. Modelele s-au făcut mai întâi pe hârtie, apoi sunt reproduse pe ouă cu chişiţa muiată în ceară topită. Până la prânz, când copiii au pauză de masă, în Muzeul Satului Bucovinean se lucrează intens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari”.
 Vizualizări articol: 1747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Atelierul de creaţie „Micii Meşteşugari”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei