Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2014 - Anul XIX, nr. 155 (5664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În aceste zile

Spitalul Rădăuți, verificat de corpul de control al Ministerului Sănătății

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a trimis corpul de control la Spitalul Municipal Rădăuți pentru a verifica dacă o serie de nereguli care i-au fost semnalate se verifică sau nu. Deocamdată nu se cunosc sesizările care au declanșat controlul, însă, potrivit informațiilor pe care le avem, verificările vor fi întreprinse îndeosebi pe linie financiară.

Astfel, pe lângă aspectele legate de bani, vor fi urmărite și alte chestiuni, inclusiv cele de igienă, cu atât mai mult cu cât spitalul rădăuțean se confruntă frecvent cu probleme la acest capitol, ultimul scandal în care a fost implicat fiind cel legat de infecțiile nozocomiale cu stafilococ auriu la bebeluși, izbucnit în prima parte a acestui an.

Verificările au început ieri și se vor încheia mâine, reprezentantul Ministerului Sănătății fiind însoțit în misiunea sa de două comisii, una a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi alta a Consiliului Local Rădăuţi.

Concomitent cu verificările întreprinse la ordinul ministrului Nicolae Bănicioiu, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a demarat o acţiune de control pe alt plan, acela al modului în care sunt investigaţi şi trataţi pacienţii spitalului rădăuţean. Cazul care a stârnit interesul conducerii DSP este cel al tânărului de 19 ani, din Vicovu de Jos, Ilie Mutescu, mort joi, la o zi după ce fusese consultat de medicii unităţii sanitare, care i-au spus că nu are nimic şi l-au trimis acasă, ulterior acestuia făcându-i-se rău şi murind în braţele mamei sale.

„Ne-am autosesizat şi am întrunit o comisie formată din două persoane, un bioinginer şi un medic, care va verifica activitatea Compartimentului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal Rădăuţi. Vrem să aflăm cine l-a consultat pe tânărul de 19 ani, ce investigaţii i s-au făcut, ce diagnostic s-a stabilit şi ce tratament i s-a recomandat. Dacă ajungem la concluzia că e culpă medicală, vom sesiza Colegiul Judeţean al Medicilor”, a transmis ieri dr. Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.

 

Dorin Tibeică, despre controalele de la Bucureşti şi de la DSP: „Nu am voie să spun nimic”

Contactat ieri de reporterii Monitorului de Suceava pentru un punct de vedere cu privire la controalele efectuate de autorităţi în unitatea pe care o conduce, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Dorin Tibeică, a fost reţinut în declaraţii, afirmând că „nu am voie să spun nimic”.

„Numai ei pot spune ce urmăresc, cei care fac controlul. Eu sunt aici ca să le stau la dispoziţie la orice întrebări şi documente pe care le solicită”, a adăugat Tibeică.

Tot ieri, managerul spitalului rădăuțean a transmis un comunicat de presă privind cazul liceanului Ilie Mutescu, mort la doar 19 ani, din cauza unei ocluzii intestinale care a nu a fost depistată la timp de medicii unităţii sanitare, deşi tânărul acuzase dureri abdominale şi ceruse ajutor medical la „Urgenţe”.

Pe un ton sec şi fără a oferi prea multe amănunte, managerul Spitalului Rădăuţi informează că Ilie a fost adus la această unitate sanitară de familie, în data de 2 iulie, la ora 13.00, având asupra sa un bilet de trimitere de la medicul de familie. Dorin Tibeică menţionează că tânărul a plecat acasă după patru ore, interval în care „pacientul a fost consultat şi investigat de către medicul de gardă, întocmindu-se fişa CPU”, dar nu indică şi numele medicului implicat sau modul concret în care acesta a intervenit.

În schimb, când vine vorba de a găsi vinovaţii, alţii decât subalternii săi, Dorin Tibeică este mai generos cu detaliile. În comunicatul său, managerul Spitalului Rădăuţi lasă să se înţeleagă cât se poate de clar că de sfârşitul tragic al tânărului de 19 ani responsabilă este chiar familia, care ar fi refuzat ca Ilie să rămână spitalizat, pentru ca tânărul să se poată pregăti pentru examenul de bacalaureat.

 

Dorin Tibeică, despre o eventuală semnătură prin care familia refuză spitalizarea: „Nu pot să răspund la astfel de întrebări”

„S-a prescris şi s-a administrat medicaţia necesară în perfuzie, după care simptomatologia a dispărut. Pacientul a fost revăzut de către medicul de gardă de mai multe ori şi s-a propus reţinerea în CPU sub observaţie. Pacientul, asistat de către familie, mamă şi soră, temporizează supravegherea în CPU motivând că doreşte să meargă la mănăstire. În zilele următoare, pacientul trebuia să susţină o probă de bacalaureat şi dorea să se pregătească în vederea susţinerii examenului. În condiţiile date, medicul de gardă îi prescrie o reţetă şi recomandări de investigaţii de laborator, urmând ca după susţinerea probei de bacalaureat pacientul să vină să fie revăzut sau la nevoie să se adreseze spitalului oricând. Pacientul a părăsit secţia CPU însoţit de familie, fără nici o acuză subiectivă, în data de 2 iulie, la ora 17.00”, se precizează în comunicatul de presă al spitalului rădăuţean.

Ce nu precizează însă Dorin Tibeică în comunicatul său este dacă la CPU există o declaraţie sub semnătură a familiei lui Ilie Mutescu prin care rudele refuză spitalizarea. „Nu pot să răspund acum la astfel de întrebări. Este un caz medico-legal şi o anchetă în derulare a organelor abilitate. Am avut toată disponibilitatea, dar mai multe nu vă pot spune”, a  încheiat Dorin Tibeică orice discuţie.

Deşi cercetările în acest caz continuă, declaraţiile făcute de familie la scurt timp de la deces par să-l contrazică pe şeful spitalului rădăuţen: „Băiatul a venit de la bacalaureat (n.r. - miercurea trecută), i s-a făcut un pic rău, iar mama l-a luat şi l-a dus la doctoriţa de familie, de unde a fost trimis la spital, la Rădăuţi. Acolo i-au făcut analize, după care i-au spus că e bine şi l-au trimis acasă”, povesteşte Nicolae Carcea, bunicul tânărului mort.

„Trebuia să se vadă la ecograf şi să-l oprească dacă o văzut că era ceva mai rău, să-l oprească la spital, să nu-l trimită acasă şi a doua zi să moară în mâinile mele... şi n-am avut ce să-i fac”, abia mai putea vorbi mama îndoliată, mărturisind că la autopsie i s-a spus că dacă era operat, copilul ei putea fi salvat. „Nu a avut niciodată vreo problemă, nici de stomac, nimic, nimic... Nici nu a fost internat”, făcea eforturi să se ţină pe picioare Dorina Mutescu, mama lui Ilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Rădăuți, verificat de corpul de control al Ministerului Sănătății.
 Vizualizări articol: 3375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Spitalul Rădăuți, verificat de corpul de control al Ministerului Sănătății5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DORINELE trimis de
( 8 iul 2014, 12:01:12
Dorinele mancatear tata spune tu cata marfa ai luat de la firmele idiotului de olarean si ce afaceri murdare ati facut!!!!!! vezi ca astea poti sa le spui si asa idi-oli este pierdut.
2.   Orasul radauti-Poligon PSD ; trimis de
( 8 iul 2014, 12:22:30
Cum era de steptat...lucru si confirmat, echiopa de opresiune...dragnea-tovici, ataca cu toate fortele...toate bastioanele libere de...PSD...( putine ce-i drept).. Autodenunturi, complicitati la santaj, conditii meteo...defavorabile, orice..numai si numai ptr a...discredita, nimici.... Eu ma asteptam ca aceste hoarde...teleormanene...sa aduca bani in judetul suceava...sa se vada ceva dupa ei, ceva care poporul se aprexcieze si sa voteze...ciubotA PSD-ista . Dar cum asa ceva-i de orinul SF-ului, iar ce-i care conduc...mint si zambesc...ori zambesc si mint...., cand nu se trag cu barca, ori taie pamblica la un lift...slabe sperante de..supravietuire. Opinia pubica trebuie sa se impune prin vointa si sa termine o data ptr totdeauna...cu ce-i care au fost...si din nefericire...vor sa fie vesnic.... sa terminam cu dictonul...la vremuri noi...tot voi. Schimbam...la vremuri noi...afara cu voi...si-o sa ne fie...mult mai bine. ptr ca...sindromul PUTIN...e mai mare...si mai mare(....de speriat...in foarte multe comportamente a celor care in afara de DNA, demiteri si solidaritati infractionale, ar trebui sa mai faca cate ceva ptr noi...chiar in frunte cu Dan Diaconescu...la pontapatrat...!!!
3.   ,,competenta!" trimis de
( 8 iul 2014, 16:27:49
Din pacate descentralizarea pt. spitalul Radauti a adus o serie intreaga de nenorociri.
Primarul pdlist Olarean a numit ca maneger general la acest spital un inginer mecanic numit Tibieca Dorin (cel mai competent pd_list,pardon-specialist,doar a dat examen!..)
4.   Incompetenti!! trimis de
( 8 iul 2014, 21:37:02
Ar trebui sa le faceti zilnic controale! Medici sunt niste incompetenti...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei