Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2014 - Anul XIX, nr. 155 (5664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulțumiri mari

Miros insuportabil de la deșeurile de abator împrăștiate pe câmp, la Roşcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Abatorul Avastar din satul Roşcani, oraşul Liteni, stârnește mari nemulțumiri în rândul unor săteni din această localitate, e drept doar al unora, existând şi o tabără numeroasă a celor care spun că unitatea este singurul agent economic important care mai oferă locuri de muncă localnicilor.

Marea problemă este că încă de anul trecut tractoarele cu vidanjă ale abatorului împrăştie pe câmpurile din jurul unităţii deşeuri lichide şi unele parţial solide, care în mod cert răspândesc un miros deloc plăcut. Ceea ce părea a fi sânge împrăştiat pe câmp, conform imaginilor surprinse de reporterii Monitorului de Suceava, nu ar fi chiar sânge - au constatat autorităţile de control - ci dejecţii lichide mult mai puţin periculoase.

 

„De unde sânge, e apă, dar e puţin roşie”

Sâmbătă dimineaţă, în urma unei sesizări venite de la un localnic, reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat la Roşcani, unde un tractor cu vidanjă împrăștia resturi lichide de la abator. Un miros puternic, de hoit, greu suportabil, ne-a lovit de cum am coborât din maşină.

Bărbatul de la volanul tractorului a explicat: “E apă uzată de la abator, aici e pământul abatorului”. Întrebat dacă lichidul degajat, de un roşu evident, nu e cumva sânge, bărbatul a rămas consecvent.

„De unde sânge, e apă, dar e puţin roşie”, a declarat Cezar Găinescu, care ne-a trimis pentru detalii la directorul abatorului.

 

Explicaţiile directorului abatorului

Cu explicaţiile de specialitate a venit ulterior inginerul Florin Marcu, directorul abatorului de la Roşcani, proprietatea Avastar SRL.

„Din punctul nostru de vedere, conform tuturor autorizărilor pe care le avem, inclusiv a unui aviz primit în urma unui studiu agrochimic al solului, avem dreptul să deversăm pe terenul nostru lichide provenite de la platforma de depozitare a gunoiului şi de la padocul de aşteptare animale”, a declarat Florin Marcu.

El a negat vehement că deversările surprinse de reporterii Monitorului de Suceava ar fi cu sânge.

„Apa care se varsă nu conţine sânge, sunt dejecţii lichide şi bălegar. Conţinutul stomacal lasă senzaţia că este sânge, însă nu este vorba de sânge” a mai spus Marcu.

El a mai ţinut să sublinieze că pentru a arăta înţelegere faţă de localnicii care se plâng de miros aceste deversări se fac doar dimineaţa, de la 6.00 la 9.00 şi seara, de la ora 20.00 la 22.00, când este mai puţin cald.

Această măsură este practic o recunoaştere a faptului că deversările produc cel puţin disconfort.

 

De la oameni la capătul răbdării la oierul bucuros că au ce mânca animalele

Oamenii care sunt nemulţumiţi de ce se întâmplă la abator spun că au ajuns la capătul răbdării.

„Mirosul, asta e marea problemă, eu trec pe aici când merg la tatăl meu şi am şi teren lângă abator. Când trec e miros şi sânge pe jos”, a declarat Gheorghe Ciornei. Un alt localnic, Constantin Tănasă, a declarat la rândul său: „Ce se întâmplă aici e bătaie de joc, ce miros şi ce mizerie.... când trece cisterna nici nu poţi răsufla”.

Reporterii Monitorului de Suceava au constatat că există, la Roşcani, şi mulţi oameni care nu au nimic de obiectat împotriva a ceea ce se întâmplă la abator. Nu pentru că oamenii nu ar fi deranjaţi de mirosul evident, ci pentru că pun mai presus faptul că au în localitate un abator mare, unde pot duce animale şi unde  mulţi dintre ei au un loc de muncă.

Niculai Tetianu, de exemplu, a cărui soţie lucrează la Avastar, păştea oile în zona în care se făceau deversările.

„Ce dau ei pe câmp îngraşă pământul, şi au şi animalele ce mânca... Nu ne este frică de boli, după câte ştiu de la patron are toate analizele şi aprobările ca să dea pe hat dejecţiile”, a declarat oierul.

 

Garda de Mediu: „miros persistent specific deşeurilor şi dejecţiilor de origine animalieră”

O echipă a Gărzii de Mediu Suceava s-a deplasat prima dată la faţa locului chiar sâmbătă.

Comisarul Iulian Antohi, reprezentant al Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzi de Mediu Suceava, a explicat:“Am constatat că pe izlazul comunal, în apropierea unităţii de abatorizare, sunt urme de abandonare de dejecţii animaliere, în amestec cu ape rezultate de la spălare şi probabil şi sânge. În zona izlazului comunal s-a constatat existenţa unui miros persistent specific deşeurilor şi dejecţiilor de origine animalieră”.

Ieri, la faţa locului a urmat un al doilea control, la care a participat o echipă mixtă, formată din comisari ai Gărzii de Mediu şi inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi  pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava. Concluzia a fost că nu ar fi urme de sânge, iar deşeurile deversate se încadrează în limitele prevăzute în autorizaţie.

O concluzie cel puţin bizară, având în vedere realitatea de la faţa locului, constatată sâmbătă nu doar de reporterii Monitorului de Suceava, dar şi de Garda de Mediu.

 

Antecedentele de la Avastar Roşcani

Trebuie amintit că Avastar Roşcani a primit o amendă de 40.000 de lei, pentru aceeaşi problemă a deversărilor pe câmpuri, în luna iunie a anului trecut. Atunci s-a stabilit că apele uzate pre-epurate provenite de la abator au fost descărcate neconform pe islazul comunal al localităţii, un teren natural prin care, datorită permeabilităţii, deşeurile au ajuns în apele subterane. Cu alte cuvinte s-a produs o poluare a mediului. Dacă Garda de Mediu a aplicat la vremea respectivă amenda de 40.000 de lei, care a şi fost achitată de administrator fără a o contesta, DSVSA Suceava a constatat şi atunci, ca şi acum, că totul este în regulă.

Mai recent, în luna mai a acestui an, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a constatat deversări ilegale de ape uzate în râul Siret, de la abatorul Avastar, prin staţia de epurare a oraşului Liteni. SGA Suceava a aplicat un avertisment scris Primăriei oraşului Liteni. După apariţia acestor probleme, Avastar Roşcani a decis să ducă apele uzate la staţia de epurare a municipiului Paşcani, care nu are probleme de conformitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miros insuportabil de la deșeurile de abator împrăștiate pe câmp, la Roşcani.
 Vizualizări articol: 3386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Miros insuportabil de la deșeurile de abator împrăștiate pe câmp, la Roşcani3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Continut stomacal trimis de
( 8 iul 2014, 20:33:41
ce prosti ne cred astia ,continutul stomacal al animalelor e iarba digerata rumegata transformata ulterior în bălegar caca maro nu roșiatic.Domnilor de la garda de mediu mai mereți la școală.Acești inculți sunt aleșii din fruntea poporului

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei