Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 220 (5427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Resfinţirea Bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din satul Stamate

Duminică, 22 septembrie, Biserica Naşterea Sf. Ioan Botezătorul din satul Stamate,  comuna Fântânele, va fi resfinţită. Slujba va fi oficiată, începând cu ora 9:00, de un sobor de preoţi, în frunte de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi preotul Vasile Irimia, protoiereu al Protoieriei Suceava I.

Înaltele feţe bisericeşti vor fi întâmpinate la intrarea în sat de copii îmbrăcaţi în straie naţionale, întregul traseu fiind parcurs de prelaţi într-o caleaşcă trasă de doi cai, pusă la dispoziţie de primăria locală.

Reamintim că puternicul incendiu care a mistuit, pe 21 august, magazia bisericii, a văduvit locaşul de cult, printre altele, şi de importante obiecte de cult. Au ars în timpul sinistrului, izbucnit de la un scurtcircuit (la un conductor electric defect sau neizolat corespunzător), prapuri şi cruci, dar până şi veşmintele preotului.

Incendiul a fost stins în timp util de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Fântânele şi pompierii militari ai Detaşamentului Suceava, proporţia pagubelor fiind astfel limitată. Magazia se afla chiar lângă biserică, dar şi în apropierea unei gospodării, existând pericolul iminent al propagării. Flăcările cuprinseseră acoperişul anexei, intervenţia pompierilor militari şi civili fiind, pe fondul iminenţei extinderii acestora, dificilă.

Preotul paroh Mihai Leucă, mult încercat sufleteşte după nedorita întâmplare, şi-a pus speranţa în Dumnezeu şi în oameni pentru ca localitatea Stamate să aibă parte de resfinţirea sfântului locaş, pe 22 septembrie, şi Dumnezeu l-a ascultat.

Biserica din Stamate datează din secolul XIX, mărturie stând pisania de la intrarea în sfântul locaş: „Ziditu-va acest Sfânt lăcaş cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul între anii 1822 – 1862, de către doamna Maria Rosetti, în anul 1862, Ioan Cantacuzino o înzestrează cu catapeteasmă pictată şi este sfinţită de I.P.S. Mitropolitul Veniamin Costache. Între anii 1987 – 1988, în timpul păstoririi preafericitului patriarh al BOR Teoctist şi a ÎPS Pimen Suceveanul, protopop fiind I.C. Ciubotaru Mandache, iar preot paroh Gliga Dumitru, acest sfânt lăcaş a fost tencuit în praf de piatră în exterior, iar interiorul împodobit cu pictură în tehnică frescă de pictorul Chelsoi Mircea şi dotat cu iconostas şi strane din stejar sculptat.”

(I. C.)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Resfinţirea Bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din satul Stamate.
 Vizualizări articol: 1665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Resfinţirea Bisericii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din satul Stamate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei